YPEF u VLS odstartoval na Šumavě

13.02.2019 9:01

Z místního kola v Horní Plané postupuje do regionálního kola družstvo žaček z místní základní školy.

YPEF u VLS odstartoval na Šumavě
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Místním kolem v Horní Plané odstartoval na ředitelství šumavské divize Vojenských lesů a statků letošní ročník mezinárodní vědomostní soutěže pro žáky a studenty YPEF 2019. Tři žákovská družstva zde dnes ráno přivítal ředitel divize Michal Frnoch a pak začal souboj vědomostí testem, na který navazovala praktická část složená z poznávání přírodnin. V přestávce na vyhodnocení pak soutěžící zhlédli naučný film o šumavských lesích. Ze sčítání bodů vyšlo vítězně dívčí družstvo ZŠ a MŠ Horní Planá ve složení Jasmína Marešová, Zuzana Rynešová, Ema Julie Škáchová. Trojice postupuje do regionálního kola v Písku.

Soutěž YPEF se na Šumavu letos ještě jednou vrátí na podzim. Česká republika je totiž letos poprvé v historii soutěže pořadatelem mezinárodního finále, které bude v září hostit rekreační středisko Vojenských lesů na Olšině.

Mezinárodní soutěž YPEF je určena pro mladé lidi se zájmem o přírodu. Soutěží se ve tříčlenných týmech a s ohledem na možný postup do mezinárodního kola se očekává, že všichni soutěžící budou ovládat anglický jazyk. Soutěžící jsou rozdělení do dvou věkových kategorií. Mladší z nich se rekrutují z 6. až 9. tříd, starší je určena středoškolákům. V soutěžní den místního kola na soupeřící týmy čeká nejprve písemný vědomostní test, na který navazuje praktické poznávání přírodnin.

Vítězný tým z každého místního kola postoupí do regionálního kola, odkud má v případě vítězství možnost se probít do národního finále. To proběhne tradičně v Kostelci nad Černými lesy v prostorách Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. Tým, který vyhraje národní kolo, bude vyslán do mezinárodního finále právě na Olšině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…