Z civilní mise EU v Palestině se vrátila česká státní zástupkyně, informovala MSp o práci mise

18.02.2015 9:36

Náměstek ústavněprávního a mezinárodního úseku Ministerstva spravedlnosti Petr Jäger dnes přijal státní zástupkyni Věru Linhartovou, která se vrátila po tříletém působení v civilní misi Evropské unie v palestinském Ramalláhu. Státní zástupkyně informovala vedení ministerstva a mezinárodní sekce o detailech práce mise a celkové situaci v palestinské justici.

Z civilní mise EU v Palestině se vrátila česká státní zástupkyně, informovala MSp o práci mise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Náměstek Petr Jäger státní zástupkyni poděkoval za její působení v misi EUPOL COPPS (EU Co-ordinating Office for Palestinian Police Support) v Palestině. Zdůraznil, že JUDr. Linhartová výborně reprezentovala českou justici v zahraničí. Státní zástupkyně Linhartová se nyní vrátila na své původní pracoviště k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 8.

Věra Linhartová působila v Ramalláhu od ledna 2012 jako expertka se specializací na vyšetřování trestných činů. Do mise EUPOL COPPS byla vyslána jako první expertka Ministerstva spravedlnosti, a dlouho byla také jediným zástupcem České republiky v této misi. V současnosti v misi, která se specializuje na poradenství a trénink palestinských expertů, působí ještě jeden český specialista.

Při své práci v Palestině se JUDr. Linhartová zaměřila na zlepšování spolupráce mezi palestinskou policií a státním zastupitelstvím, nastavení standardů vyšetřování domácího násilí a školení místních složek.

„Jádrem mé práce bylo pomáhat při prohlubování kontaktů a navazování efektivní spolupráce mezi policisty a státními zástupci. Státním zástupcům jsme třeba radili, aby více delegovali některé záležitosti na policii,“ uvedla Věra Linhartová. Státní zástupkyně podle svých slov pomáhala i jako expertka na problematiku vyšetřování a stíhání domácího násilí. „Tamní justiční experti se živě zajímali například o institut vykázání, který v Česku mohou policisté využívat od roku 2007 při řešení případů domácího násilí. V Palestině nic takového zatím nefunguje, ale několikrát jsem slyšela názory, že by to tamní společnosti prospělo,“ dodala.

Specifikem práce v tamním prostředí je podle Linhartové neustálá interakce mezi arabským a židovským světem a světem mezinárodních expertů. „Je to neobyčejně zajímavé prostředí, které mne pracovně i osobně v mnohém obohatilo,“ pochválila si vyslání do mise státní zástupkyně.          

Civilní mise EUPOL COPPS v Ramalláhu působí od ledna 2006. Působí v ní kolem 70 mezinárodních expertů z EU, Kanady, Norska a Turecka a 40 místních specialistů. Rozpočet mise od loňského do letošního června je téměř deset milionů EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…