ZP MV ČR: Kožních nádorů rapidně přibývá. Nepodceňujte prevenci

26.05.2018 9:46

Za pouhé čtyři dny, kdy začátkem května probíhala v Praze, Brně a Ostravě preventivní akce Stan proti melanomu, lékaři diagnostikovali celkem 158 zhoubných nádorů kůže.

ZP MV ČR: Kožních nádorů rapidně přibývá. Nepodceňujte prevenci
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Z nich 47 bylo melanomů a 111 dalších druhů nádorů (94 bazaliomů a 17 spinaliomů). Šlo o celkem největší nárůst počtu melanomů ze všech dvanácti ročníků této preventivní akce. Vyšetřeno bylo celkem 4 194 zájemců.

„Je opravdu důležité myslet na včasnou prevenci. Vyšetření kůže si vyžádá jen pár minut a člověka nijak extrémně nezatěžuje. Stačí se objednat k vybranému dermatologovi. Vyšetření není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, ale Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV ČR) vám na něj přispěje 500 Kč z fondu prevence,“ upozorňuje David Kostka, generální ředitel ZP MV ČR.

Pojišťovna byla letos hlavním partnerem akce Stan proti melanomu. Akce je součástí celoevropské kampaně dermatologů, která má upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci.

Minulý rok onemocnělo maligním melanomem v ČR 2500 osob, 90 z nich se poprvé dostavilo k lékaři již v pokročilém stádiu s metastázami. Těchto nádorů nejvíce přibývá ve skupině mužů nad 50 let, kteří podle statistik podceňují riziko kožní rakoviny, a u žen ve věku 10-29 let, které často podléhají trendu snědé, atraktivní kůže.

ZP MV ČR vydává ročně na léčbu melanomu desítky miliónů korun. Loni zaplatila za léčbu 457 klientů s maligním melanomem téměř 56 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…