ZP MV ČR loni vydala více než jednu miliardu korun na léčbu nemocí ledvin, z toho téměř 89 % na dialýzu

11.03.2019 12:07

Kvůli demografickému vývoji a následkem civilizačních onemocnění se zvyšuje počet nemocných s chronickým onemocněním ledvin. Ve většině případů je porucha ledvin u pacientů odhalena až v pokročilém stádiu, což komplikuje léčbu.

ZP MV ČR loni vydala více než jednu miliardu korun na léčbu nemocí ledvin, z toho téměř 89 % na dialýzu
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Nefunkční orgán dokáže zčásti nahradit dialýza, která funkci ledviny supluje a zajišťuje čištění krve od odpadních látek, vody a nadbytečných solí.[2] Tento druh léčby je finančně velice nákladný, například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) na něj vydala v loňském roce více než 654 milionů korun, plus dalších 283,5 milionu za léčbu komplikací a přidružených nemocí dialyzovaných pacientů. Dalších 22,4 milionu loni pojišťovna vynaložila na transplantace ledvin a 96,5 milionu korun za léčbu nádorů ledvin. Celkem tak na léčbu onemocnění ledvin vynaložila 1,057 miliardy korun.

Onemocnění ledvin je zákeřné, protože nemocný na sobě často nepozoruje žádné příznaky a necítí bolest.[2] Mnoho pacientů z toho důvodu přichází k lékaři až v pokročilém stádiu choroby, kdy už musí v rámci léčby podstoupit některou z forem dialýzy, v krajním případě transplantaci ledviny. Systém veřejného zdravotního pojištění za léčbu každoročně vydá řádově miliardy korun – evropské země vynakládají na dialyzační léčbu v průměru 3 % svých rozpočtů.[1] „Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR loni vyplatila za léčbu svých klientů dialýzou celkem přes 937,7 milionů korun, což je o 64 milionů korun více než v roce 2017. Výdaje pojišťovny na transplantace ledvin zůstávají víceméně stejné – loni i předloni se pohybovaly kolem 22 milionů korun,“ popisuje Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Počet pacientů roste

Podle statistik hemodialyzačních středisek se v období 2007–2017 zvýšil počet pacientů podstupujících dialýzu z necelých 10 na téměř 12 tisíc.[3] Nárůst je zřejmý také ze statistik ZP MV ČR, druhé největší zdravotní pojišťovny v zemi. „V roce 2018 podstoupilo dialyzační léčbu 1 172 našich klientů, což je o 41 nemocných více než předloni. Počet transplantovaných se již třetím rokem za sebou pohybuje kolem padesátky pacientů. V obou případech převažují muži,“ upřesňuje Hana Kadečková. U dialýzy se v lékařské praxi rozlišují dva typy – hemodialýza a peritoneální dialýza. Hemodialýzu, u níž probíhá čištění krve vně těla, podstupuje naprostá většina nemocných. U druhého způsobu, který je v České republice využíván pouze v nižších stovkách případů, dochází k čištění uvnitř lidského těla pomocí pobřišnice.[4] Pravidelné docházení na léčbu dialýzou dokáže výrazně prodloužit život, terapie se nicméně negativně podepisuje na jeho kvalitě. Do nemocnice je totiž nutné docházet zpravidla třikrát týdně a pacient v ní pokaždé stráví asi 4 hodiny.

Odhalení poruchy není snadné

Včasné odhalení chronického onemocnění ledvin je komplikované, jelikož nejsou známy žádné specifické klinické příznaky. Nepravidelně se projevuje zvýšením krevního tlaku či diskomfortem v bedrech, v pokročilejších fázích se může dostavit celková únava nebo bolesti hlavy. Ani to ale mnohé pacienty nedonutí vyhledat lékaře, proto dochází k pozdní diagnostice.[1] Chronické onemocnění ledvin často vzniká v důsledku cukrovky 2. typu, k jeho vzniku a rozvoji nezřídka vede také hypertenze či arterioskleróza. „ZP MV ČR přispívá svým pojištěncům částkou až 500 Kč na vyšetření krve v rámci prevence cukrovky, která je podle odborníků významnou příčinou vzniku selhání ledvin,“ uvádí Hana Kadečková. Podle odborných odhadů trpí onemocněním ledvin každý desátý Čech, i když mnozí lidé nevědí, že se u nich choroba právě rozvíjí.[5] Prevence proto hraje důležitou roli, vyšetření ledvin se provádí z krve a moči.

Zdroje:
[1] Vachek J., Zakiyanov O., Tesař V.: Chronické onemocnění ledvin; Dostupné zde.
[2] Jak funguje hemodialýza? Dostupné zde.
[3] ÚZIS: Stručný přehled činnosti oboru hemodialyzační středisko za období 2007–2017; Dostupné zde.
[4] Jak žít s umělou ledvinou? Dostupné zde.
[5] 1. LF UK: Onemocnění ledvin – základní pojmy, otázky a odpovědi; Dostupné zde.

ZP MV ČR působí na českém trhu již šestadvacátým rokem a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Je držitelkou ocenění Zdravotní pojišťovna roku 2015 a 2016, mezinárodního titulu Czech Superbrands 2017, 2018 a 2019 a rovněž titulu Finančně nejzdravější zdravotní pojišťovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

11:44 Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

Podmáčeného pozemku v lesích u obce Pustá Polom na Opavsku v Moravskoslezském kraji využili vodohosp…