ZP MV ČR vrátila klientům na poplatcích téměř 30 milionů Kč

19.02.2015 13:45

Téměř třicet milionů korun vrátila v roce 2014 největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) svým klientům, kteří překročili na regulačních poplatcích u lékaře a doplatcích za léky svůj roční limit.

ZP MV ČR vrátila klientům na poplatcích téměř 30 milionů Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Celkem 21 000 klientů od nás dostalo v loňském roce zpět 28,2 milionu korun. V roce 2013 jsme 18,5 tisícům našich klientů vrátili na přeplatcích 24,7 milionu Kč,“ uvedl k tomu generální ředitel ZP MV ČR Jaromír Gajdáček.

Nejvyšší vrácená částka se týkala 15letého pojištěnce ze severní Moravy – téměř 57 000 Kč. Přes 41 000 Kč vrátila pojišťovna 65letému klientovi z Brna a přes 37 000 Kč klientovi z Prahy ve věku 46 let. Ve všech případech šlo převážně o vrácení doplatků za léky.

Jak vyplynulo z analýzy ZP MV ČR, její klienti zaplatili jen na doplatcích za léky v loňském roce 257 milionů korun. Pojišťovna pak uhradila za léky na recepty pro své klienty bezmála 4 miliardy Kč.

Nejvyšší doplatky byly uhrazeny za léky posilující žilní systém, léky proti vysokému krevnímu tlaku a dále za antirevmatika, antibiotika a antidepresiva. „Ukazuje se, že většina těchto medikamentů je spojena především s léčbou civilizačních onemocnění, kterým by se v určitém měřítku dalo i předcházet. Proto ZP MV ČR podporuje své klienty ve snaze o přechod na zdravý životní styl v projektu Zdraví jako vášeň,“ dodal generální ředitel Jaromír Gajdáček.

Peníze vrací pojišťovna automaticky

Statistiku doplatků za pacienty sleduje pojišťovna a přeplatek za překročení ročního limitu jim  pošle automaticky.  Roční limit je 5000 Kč a u dětí do 18 let a osob nad 65 let pak 2500 Kč. Od ledna letošního roku, od kdy jsou zrušené regulační poplatky s výjimkou 90 Kč za návštěvu pohotovosti, se do limitu započítávají pouze doplatky za léky. Poplatek za pohotovost se do ročního limitu nezahrnuje.

Díky elektronické Kartě života mohou klienti ZP MV ČR už sedmým rokem na svém počítači a nyní i na svém chytrém telefonu průběžně sledovat podrobný přehled vykázané zdravotní péče (včetně uhrazených poplatků a doplatků) a mít tudíž pod kontrolou, kolik si účtují jejich lékaři a kolik jim ZP MV ČR zaplatila. V případě jakýchkoliv nejasností ve výkazu se mohou klienti kdykoliv obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu, která vše prošetří. Karta života je pro klienty ZP MV ČR zcela zdarma. Pořídilo si ji už více než 380 000 klientů z celkového počtu 1,25 milionu pojištěnců ZP MV ČR. Ta je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…