Záchrana antilop stojí na spolupráci s ČZU, potvrdil ředitel národních parků Senegalu

13.09.2013 9:00

Na pozvání České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) a o. s. Derbianus CSAW navštívil Českou republiku šéf Ředitelství národních parků Senegalu (DPN) Souleye Ndiaye.

Záchrana antilop stojí na spolupráci s ČZU, potvrdil ředitel národních parků Senegalu
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Jeden z nejvyšších představitelů ochrany přírody západoafrické země během pěti dnů českým vědcům a diplomatům představil své vize v ochraně kriticky ohroženého západního poddruhu antilopy Derbyho. Jejím hlavním pilířem se má stát návrat antilop z rezervací Bandia a Fathala do plánované obory v národním parku Niokolo Koba. V rezervacích Bandia a Fathala se rozrostla stáda antilop na bezmála 100 kusů, to za více než deset let managementu českých odborníků. Podle Ndiaye tým ČZU vzhledem k již dosaženým úspěchům zůstane hlavním řešitelem záchranného programu.

„Na ředitelství DPN působím již dlouhá léta a záchrana antilop Derbyho je mou prioritou. O antilopy se zajímaly mnohé zahraniční týmy, ale jen český zde byl od začátku, nenechal se odradit přicházejícími problémy, vytrval a spolupráce s ním je oboustranně přínosná,“ řekl Ndiaye na pondělním setkání s rektorem ČZU prof. Balíkem. Zásadní roli ČZU pro záchranu antilop pak potvrdil i na Ministerstvu životního prostředí a na Ministerstvu zahraničních věcí ČR.

„Pro náš tým je velmi důležité, že máme podporu DPN. Poté, co jsme v lednu v Senegalu uspořádali mezinárodní sympozium k záchrannému programu, naplňujeme nyní první kroky schválené strategie záchrany antilop. Zásadním krokem bude připravovaná smlouva mezi českým a senegalským ministerstvem životního prostředí, která formalizuje 13 let spolupráce mezi ČZU a DPN,“ uvedla předsedkyně sdružení Derbianus Karolína Brandlová.

Čeští vědci se hodlají podílet na realizaci plánu DPN vybudovat historicky první oboru pro zvěř v národním parku Niokolo Koba. K té by mohlo dojít již příští rok a vznikl by tím prostor chránící zvířata zejména před pytláky. Současně by přinesl turistům jistotu, že antilopy Derbyho a jiné druhy velkých savců uvidí v jejich původním prostředí. Vedle výstavby obory v roce 2014 plánují vědci také reintrodukci několika samců opatřených obojky s vysílačkou a GPS lokátorem zpět do parku. Ndiaye se o efektivitě této metody osobně přesvědčil při exkurzi do národního parku České Švýcarsko, kde je monitorována jelení zvěř. „Doufáme, že se samci připojí k některé ze skupin divokých antilop a budeme tak znát přesný areál výskytu v parku i jejich chování,“ doplnila Brandlová. Celých 14 let po odchycení šesti zakladatelů současných stád v rezervacích by se mohl kruh uzavřít a antilopa Derbyho by se vrátila „domů“.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…