Začíná vysílání nových dílů Ochránce

10.01.2016 15:50

Česká televize začíná v neděli 10. 1. vysílat nové díly pořadu Ochránce. Zařazeny jsou do programu ČT2, premiéra vždy v neděli od 18:15 h, reprízy ve čtvrtek v 19:15 a v pátek ve 14:00. První díl se věnuje případům nepřiznaného invalidního důchodu, neproplácení služební dosažitelnosti vojákům a diskriminaci zahraničních studentů na univerzitě.

Začíná vysílání nových dílů Ochránce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Proplácení služební dosažitelnosti vojákům

Na ochránce se už v roce 2012 obrátili vojáci, kterým byla nezákonně nařizována služební dosažitelnost. Zákon o vojácích z povolání umožňuje nařizovat služební pohotovost, která znamená, že v době svého volna musí být voják připraven dostavit na základnu. Tato pohotovost je proplácena. Stěžovatelům však byla nařizována tzv. dosažitelnost. Ta nebyla placená, i když omezení vojáka mimo službu bylo stejné – voják musel být v době volna připraven dostavit se v určeném čase na základnu.

Ochránce provedl šetření a dospěl k závěru, že došlo k porušení zákona. Jednání s ministerstvem obrany o proplacení nezákonně nařizované pohotovosti, označované za dosažitelnost, trvalo několik let a stále bez úspěchu.

Teprve nyní, v době, kdy se vysílá tento díl pořadu Ochránce, došlo k zásadní změně postoje ministerstva a ti vojáci, kteří o proplacení nařizované dosažitelnosti, ji dostávají zpětně proplacenu.

Nepřiznaný invalidní důchod

Paní Jana od malička trpí neuropatií, nemocí, při které odumírají svaly a nervy. V osmnácti letech začala chodit o holi, pak o dvou a ve třiceti skončila na vozíku. Čtrnáct let pobývala v zahraničí, kde se také léčila. Po návratu požádala o invalidní důchod, ale nebyl jí přiznán.

Jde o ukázku případu, kdy samotné šetření ochránce vede k napravení pochybení. Orgány sociálního zabezpečení nesprávně stanovily datum vzniku invalidity a svůj posudek nedostatečně odůvodnily. Na základě tohoto pochybení pak ČSSZ nesprávně zamítla žádost o invalidní důchod. Už v průběhu šetření ochránce však ČSSZ své pochybení napravila, když nařídila provedení mimořádné lékařské prohlídky a nové posouzení zdravotního stavu se zaměřením na správné stanovení data vzniku invalidity. Poté vydala ČSSZ nové rozhodnutí, kterým invalidní důchod přiznala a zpětně doplatila.

Slovenská studentka na české univerzitě

Na ochránce se obrátila studentka Masarykovy univerzity v Brně, která nesouhlasila s tím, že výhody z projektu spolufinancovaného Evropskou unií jsou přiznávány jen studenům s českým občanstvím nebo trvalým pobytem v ČR. Jako slovenská občanka bez trvalého pobytu v ČR se nemohla účastnit stáží poskytovaných v rámci projektu, přestože byla řádnou studentkou univerzity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…