Zaměstnanci státní správy se v anketě vyjadřují k problematice oznamování korupce

19.12.2015 22:10

Anketa zjišťuje postoj zaměstnanců státní správy k oznamování a oznamovatelům protiprávního jednání a jejich zkušenosti s vyřízením podaného oznámení. Její výsledky využije úřad ministra Dienstbiera pro zpracování legislativního návrhu, který má poskytnout účinnou ochranu oznamovatelům korupčního či jiného protiprávního jednání. Vybrané úřady mohou anketu vyplnit až do 23. prosince 2015.

Zaměstnanci státní správy se v anketě vyjadřují k problematice oznamování korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Probíhající anketa by měla pomoci nalézt optimální model oznamování korupce a ochrany oznamovatelů v českém právním řádu. Zkušenosti zaměstnanců z praxe jsou jedním z velmi důležitých ukazatelů a jsou klíčem k vytvoření kvalitnější právní úpravy. Přijetí nové úpravy ochrany oznamovatelů korupce navíc patří mezi priority současné vlády a vyplývá z vládních protikorupčních dokumentů, tj. Vládní koncepce boje s korupcí na léta 2015 až 2017 a Akčního plánu boje s korupcí na rok 2016.

K provedení ankety byl vybrán vzorek 30 úřadů státní správy, které mají možnost vyplnit anketu ve webovém rozhraní http://anketa.korupce.cz. Zaměstnanci státní správy se tak mohou vyjádřit k tomu, jak vnímají problém korupce a klientelismu v České republice nebo jaký způsob oznamování korupce považují za nejdůvěryhodnější. Výsledky ankety budou sloužit jako zdroj relevantních dat pro účely zpracování legislativního návrhu na ochranu oznamovatelů korupce a budou zveřejněny na stránkách www.korupce.cz a www.vlada.cz.

K přijetí legislativního řešení se současná vláda zavázala ve svém Programovém prohlášení kvůli dlouhodobě nevyhovujícímu stavu v této oblasti. Zároveň tak reaguje na dlouhodobé připomínky mezinárodních organizací (zejména OECD a Rada Evropy) a neziskových organizací. Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a předseda Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí Jiří Dienstbier proto zřídil pracovní komisi, která se zabývá otázkou regulace tzv. whistleblowingu. Spuštění dotazníkového šetření mezi zaměstnanci státní správy je jedním z jejích hlavních úkolů stejně tak jako příprava možných alternativ budoucí úpravy a návazné předložení legislativního řešení ochrany oznamovatelů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…