Září měsícem fotbalových akademií - RFA startuje také v Jihomoravském kraji

04.09.2016 19:23

Projekt regionálních fotbalových akademií (RFA) se naplno spustil a se začátkem nového školního roku začíná fungovat dalších šest center pro nejtalentovanější fotbalisty v ČR. To se týká rovněž Jihomoravského kraje: v Brně, jeho metropoli, budou v pátek oficiálně představeni vybraní hráči pro zdejší RFA.

Září měsícem fotbalových akademií  - RFA startuje také v Jihomoravském kraji
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Umístit RFA do Brna je podle předsedy FAČR Miroslava Pelty zcela logická volba i s odkazem na místní dlouholetou tradici výchovy fotbalové mládeže. 

"Jihomoravský kraj je pro fotbal významný, protože je to kraj, odkud pochází mnoho velkých talentů a velkých fotbalových jmen. Jsem proto rád, že se nám podařilo otevřít akademii právě tady a věřím, že Brno bude opět líhní talentů pro budoucí hráče reprezentace,“ uvedl předseda FAČR Miroslav Pelta.

Do jihomoravské akademie nastoupí ve dvou věkových skupinách celkem 42 hráčů z celého regionu. „Jsem velmi rád, že se dnešním dnem vstupuje do života myšlenka mládežnické fotbalové akademie na jižní Moravě. Svoji činnost tak zahajuje místo, kde se budou systematicky rozvíjet mladé fotbalové talenty, a to jak z Brna, tak ze všech okresů kraje. Těší mne, že se zde velice účinně a rychle spojily síly kraje, města i státu a že se tak péče o fotbalové talenty dostává na vyšší úroveň i u nás na jižní Moravě. Přeji fotbalové akademii a vlastně i nám všem, aby se v ní zrodily ty nejlepší fotbalové talenty nejenom moravského, ale i českého a posléze i evropského a světového fotbalu,“ vyslovil přání za všechny hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Brno tak doplňuje dalších sedm regionálních center, kde RFA budou fungovat.  „Otevření akademie v Brně je pro nás významným krokem, neboť i tady vnímáme velký sportovní potenciál. Je to svým způsobem důkaz toho, že jdeme správným směrem. Akademie si získávají stále více příznivců a důvěry, a proto budeme pracovat intenzivně dál, aby v budoucnu přišel i kýžený efekt celého projektu,“ řekl Michal Prokeš, který řídí sportovní úsek FAČR.

Nabídnout zázemí talentovaným hráčům z celé jižní Moravy kvituje také statutární město Brno. „Jsem velmi rád, že vzniká fotbalová akademie právě v Brně. Byla zde vychována celá řada talentů a doufám, že se k této tradici vrátíme, aby nadějní fotbalisté, kteří tady začnou trénovat, opravdu jednou hráli třeba i na novém fotbalovém stadionu,“ řekl brněnský primátor Petr Vokřál.  

REGIONÁLNÍ FOTBALOVÉ AKADEMIE FAČR

Akademie pro hráče do 14 a 15 let si kladou za cíl sjednocení výchovy nejtalentovanějších hráčů v dané lokalitě a zahájení jejich systematické práce pod dohledem špičkových odborníků. V akademiích jsou pak pro hráče zajištěny společné tréninkové a vzdělávací procesy od pondělí do pátku, preventivní programy péče o zdraví s důrazem na komplexní rozvoj mladého člověka jako hráče i osobnosti.

Samozřejmostí na půdě akademií je servis v podobě stravovacího a pitného režimu, v případě potřeby také ubytování internátního typu. Právě každodenní možnost porovnání se s nejlepšími vrstevníky a zdravá rivalita v akademiích, může hráče posunout v jejich vývoji dál. Hráči se po týdnu stráveném v akademii vrací zpět do svých klubů, v nichž absolvují soutěžní zápasy.

Na území ČR fungují od loňského roku zatím RFA v Plzni a na Vysočině v Jihlavě. V průběhu roku 2016 pak byla podepsána také memoranda o vzniku RFA v Jihočeském, Olomouckém, Ústeckém, Pardubickém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Se začátkem školního roku 2016/17 tak bude v provozu již osm akademií. Ty fungují díky vzájemné spolupráci FAČR, krajských a městských samospráv a také místních fotbalových klubů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…