Zasedal Výbor pro spolupráci se samosprávami Rady vlády pro záležitosti romské menšiny

17.09.2015 9:21

Členové Výboru se na svém zasedání tento týden v budově Úřadu vlády ve Vladislavově ulici seznámili, mimo jiné, s návrhem novely zákona o pomoci v hmotné nouzi.

Zasedal Výbor pro spolupráci se samosprávami Rady vlády pro záležitosti romské menšiny
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

V úvodu jednání zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí informovala členy Výboru o přípravách a obsahu novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. Novela, která bude předložena na zasedání vlády do 30. září, si klade za cíl zrušit problematický souhlas obce při posuzování nároku na doplatek na bydlení u osob užívajících za účelem bydlení tzv. dlouhodobá ubytovací zařízení. Výbor ve svém usnesení ale důrazně odmítl návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí související s úpravou zákona, které spočívají v nastavení kritérií vztahujících se k sociální a ekonomické vazbě žadatele k obci pro potřeby posouzení nároku na doplatek na bydlení a v omezení maximální výše odůvodněných nákladů na bydlení na 70 % normativních nákladů na bydlení v jiném než obytném prostoru nebo ubytovacím zařízení.

V další části jednání zástupci Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR seznámili Výbor s obsahem Výroční zprávy o činnosti Agentury pro sociální začleňování pro rok 2014 a s přípravou Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2016 – 2020. Proběhla také diskuse k obsahu Zprávy o stavu romské menšiny v České republice za rok 2014, se kterou se má v nejbližší době seznámit vláda. 

Výbor prodiskutoval i podněty týkající se segregace romských dětí ve vzdělávacím systému a vyjádřil znepokojení nad aktuálním oddělováním romských a neromských dětí ve vybraných základních školách Ústeckého kraje.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…