Zasedání ministrů kultury zemí V4 hostil ministr Daniel Herman v Plzni

10.06.2016 21:10

Středoevropská iniciativa pro posílení spolupráce v regionu si letos, za předsednictví České republiky, připomíná 25. výročí svého vzniku. Každoroční zasedání ministrů V4 zodpovědných za kulturu se odehrává v Plzni ve dnech 9. – 10. června 2016.

Zasedání ministrů kultury zemí V4 hostil ministr Daniel Herman v Plzni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Průběh setkání potvrzuje skutečnost, že kultura hraje důležitou roli ve společnosti a zároveň v ekonomice každé země, a že je třeba zdůrazňovat tento fakt i na úrovni jednotlivých vlád.

26. zasedání ministrů Visegrádské skupiny zodpovědných za kulturu se účastní vysocí představitelé těchto úřadů: vicepremiér Polské republiky a ministr kultury a národního dědictví Piotr Gliński, státní tajemník Ministerstva kultury Slovenské republiky Ivan Sečík

a  Bence Rétvári, státní tajemník pro parlamentní záležitosti Ministerstva lidských zdrojů Maďarské republiky.

Pořadatelskou zemi reprezentuje ministr kultury Daniel Herman. Před samotným pátečním zasedáním se odehrálo dvoudenní jednání ministerských expertů zemí V4, kteří předložili ministrům své závěry ve formě expertní zprávy.

Visegrádská spolupráce spočívá zejména na výměně odborných zkušeností, tvorbě platforem pro společná témata a koordinaci spolupráce vůči dalším zahraničním partnerům. Pilíři spolupráce pak zůstávají oblasti knihovnictví, péče o kulturní dědictví, audiovize, hudba a živé umění. Významná a nezastupitelná je role Visegrádského fondu při podpoře realizace konkrétních kulturních projektů ve výše uvedených oblastech. „Vzniká celá řada dlouhodobých i krátkodobých projektů, které si kladou za cíl zviditelnit střední Evropu a její kulturní bohatství“, řekl ministr kultury České republiky Daniel Herman. Tyto kulturní projekty obdržely plnou podporu zúčastněných ministrů k dalšímu pokračování.

Místo zvolené pro zasedání úzce souvisí s diskuzí vedenou na ministerské úrovni. Zkušenost s titulem Evropské hlavní město kultury má za sebou každá ze zúčastněných zemí. Město Plzeň neslo titul v roce 2015 a dosáhlo rozvoje svého kulturního potenciálu. Desítky kulturních akcí zapojily obyvatele do veřejného života v průběhu uplynulého roku. Rozběhlo se mnoho trvale udržitelných projektů, které podpoří kulturní pokrok města i v dalších letech. V diskusi bylo kvitováno, že Ministerstvo kultury ČR podpořilo projekt Plzeň 2015 finančně a zároveň jako zprostředkovatel v navazování vztahů mezi jednotlivými aktéry.

V návaznosti na spolupráci s Mezinárodním visegrádským fondem odsouhlasili ministři laureáta Mezinárodní visegrádské ceny, kterým je Muzeum umění  Olomouc, a to zejména za podporu a rozvoj kulturní spolupráce mezi visegrádskými zeměmi. Cena bude laureátovi předána na příštím zasedání ministrů kultury V4 v Polsku v roce 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…