Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje: Ambulance ORL nově vyšetřují sluch u předškolních dětí

22.02.2019 15:13

Oddělení ORL nemocnic Zdravotnického holdingu provádí ve svých ambulancích od začátku roku dle pokynů Ministerstva zdravotnictví nově vyšetření sluchu u všech předškolních dětí. Ty na základě 5 leté prohlídky u svého praktického lékaře obdrží doporučení na speciální audiometrické vyšetření.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje: Ambulance ORL nově vyšetřují sluch u předškolních dětí
Foto: ZHKHK
Popisek: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje - logo

Cílem je zachytit poruchy sluchu před zahájením povinné školní docházky, aby se zamezilo možným budoucím problémům při výuce.

V závěru roku vydalo Ministerstvo zdravotnictví metodický pokyn, který zajišťuje jednotný postup při provádění screeningu sluchu u dětí ve věku 5 let. Ten se provádí na všech pracovištích ORL (ušní, nosní, krční oddělení) a to tzv. tónovou audiometrií.

„Jedná se o neinvazivní a bezbolestné vyšetření v audiologické komoře. Do sluchátek pouští sestra tóny definované intenzity na různých frekvencích, ty které dítě slyší, jsou zaznamenány a poté vyhodnoceny. Výsledkem vyšetření je stanovení kvality sluchu dítěte, tedy zda je sluch normální či je diagnostikována nedoslýchavost. Tato informace je poté předána praktickému lékaři a je zapsána ve zdravotním a očkovacím průkazu dítěte. V případě nedoslýchavosti navazují další odborná vyšetření, která specifikují diagnózu a možnosti léčby,“ uvádí primářka ORL oddělení ON Náchod a. s. MUDr. Inna Giblová.
K vyšetření se například v Náchodě mohou rodiče s dětmi dostavit do ambulance ORL bez objednání (pavilon A), a to ve dnech pondělí, středa, pátek, v ordinačních hodinách 8:00 – 12:00 a 12:30 – 14:00. V Jičíně a Trutnově preferují předchozí objednání.

S sebou je vždy potřeba očkovací průkaz dítěte. Vyšetření trvá v průměru 30 min.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…