Zemřel legendární sportovní redaktor Českého rozhlasu Karel Malina

03.02.2015 9:50

Ve věku nedožitých 84 let zemřel v pátek legendární sportovní redaktor Karel Malina. V Českém rozhlase začínal v roce 1949 jako stenotypista. Díky svému talentu, rychlosti a pohotovosti se však vypracoval až ke komentování největších sportovních akcí, například olympijských her v Mexiku 1968 či stříbrného finále fotbalového mistrovství světa v Chile.

Zemřel legendární sportovní redaktor Českého rozhlasu Karel Malina
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Karel Malina patří právem k legendám Českého rozhlasu. Jeho cit pro komentování byl úžasný a dodnes může sloužit jako vzor všem profesionálům z řad sportovních reaktorů. Jeho úmrtí mě velmi zarmoutilo. Karel Malina byl rozhlasákem tělem i duší, ještě donedávna se s ním mohli posluchači setkávat ve vysílání stanice Dvojka. Byl obrovskou osobností, respektovaným odborníkem i člověkem s kamarádskou a otevřenou povahou,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

V roce 1949 nastoupil Karel Malina do tehdejšího Československého rozhlasu jako stenotypista. „Bral jsem naše zpravodaje do těsnopisu a pak jsem to přepisoval do stroje. Byl jsem taková písařka,“ uvedl kdysi s nadsázkou sám Malina, když vzpomínal na své rozhlasové začátky. Měl však rád sport. V té době ještě neexistovala sportovní redakce a Malina dostal nabídku ke spolupráci. Začal tak jezdit na závody, fotbal či házenou.

Od drobných zpráv se díky své píli a talentu propracoval až ke komentování významných sportovních akcí a byl u mnoha úspěchů našich reprezentantů. Mezi známé patří například jeho komentář, kdy Věra Čáslavská získala na olympiádě v Mexiku čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile: "Věrka se dostává na horní žerď, kmih, nespadla, Ježíši Maria, přátelé. To bylo nádherné a stůj, stůj, výborně, zlato patří Československu!"

Karel Malina se stal v roce 1978 spoluzakladatelem Československého klubu fair play a je nositelem Ceny mezinárodního klubu fair play při UNESCO, v roce 2004 mu byla udělena cena Mezinárodního olympijského výboru (ČOV) Sport a média. V roce 2010 obdržel Cenu Oty Pavla, kterou ČOV oceňuje propagaci olympijských idejí v publicistice.  Před dvěma lety byl v rámci mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio uveden do síně slávy.

Poslední rozloučení s Karlem Malinou se uskuteční 9. února od 14:00 ve Velké obřadní síni v pražských Strašnicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…