Zemřela redaktorka Československého rozhlasu Věra Šťovíčková

31.10.2015 12:00

Po dlouhé nemoci zemřela publicistka a překladatelka Věra Šťovíčková - Heroldová. Dne 3. listopadu by oslavila 85 let. Nejvýraznější etapu své kariéry prožila v Československém rozhlase. V 60. letech byla členkou legendární zahraniční redakce. Jejími kolegy byli třeba Jiří Dienstbier nebo Karel Kyncl. Po srpnové okupaci v roce 1968 musela rozhlas opustit.

Zemřela redaktorka Československého rozhlasu Věra Šťovíčková
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Začátky Věry Šťovíčkové v rozhlase neměly s novinařinou nic společného. Na konci 40. let chodila do budovy na pražských Vinohradech uklízet knihovnu. Tehdejší studentka gymnázia zaujala zkušené redaktory, kteří ji začali dávat lekce novinařiny. Nakonec nastoupila do zpravodajství.
   
V rozhlase pracovala jako zahraniční redaktorka. S přestávkami působila deset let v Africe. Několikrát jí dokonce šlo o život. „Demonstrace v Jemenu, to byl myslím můj nejdramatičtější okamžik, kdy jsem šla v první řadě s demonstranty a proti nám náhle vyrazila policie a spustila střelbu. Muž, se kterým jsem dělala cestou interview, padl a já jsem padla vedle něj, ovšem dobrovolně. Když střelba přestala, chtěla jsem mu říct, ať vstaneme, ale on už nevstal,“ popsala Věra Šťovíčková.

Spolu s některými kolegy se také účastnila rozhlasového odboje za srpnové okupace v roce 1968. Kvůli tomu musela o dva roky později odejít z rozhlasu. Pak se hlavně věnovala překladatelství z angličtiny a francouzštiny. Po roce 1990 se vrátila k rozhlasové publicistice jako externí spolupracovnice Československého a Českého rozhlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…