Zisk ČNB za rok 2020 pomůže snížit kumulovanou ztrátu z minulých let

22.03.2021 22:21

Česká národní banka vykázala za rok 2020 zisk 91,7 miliardy korun. V souladu s legislativou ho použila na úhradu části kumulované ztráty z minulých let, která se tak snížila na 37,5 miliardy korun. Vyplývá to z Roční zprávy o výsledku hospodaření ČNB za rok 2020, kterou dnes schválila bankovní rada ČNB.

Zisk ČNB za rok 2020 pomůže snížit kumulovanou ztrátu z minulých let
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Vývoj hospodářského výsledku ČNB v průběhu roku 2020 lze v důsledku koronavirové pandemie a jejího vlivu na globální ekonomiku charakterizovat jako rozkolísaný. Hlavním zdrojem příjmů ČNB byly výnosy devizových rezerv, které činily 97,5 miliardy korun. Největší zisk – 69,2 miliardy korun – zaznamenalo dluhopisové portfolio.

Značnou míru volatility vykazoval i měnový kurz koruny. Tato rozkolísanost se prostřednictvím kurzových rozdílů přenášela i do průběžného hospodářského výsledku banky. Díky stabilizaci kurzu v závěru roku 2020 však měly kurzové rozdíly z přecenění cizoměnových aktiv a pasiv oproti jiným letům netradičně menší vliv na konečný hospodářský výsledek, když k zisku přispěly částkou 8,5 miliardy korun.

Pandemie přinesla zásadní obrat v nastavení domácích měnových podmínek. Na zmírnění dopadů tohoto externího šoku na ekonomiku reagovala ČNB jejich uvolněním ve třech postupných krocích. Poslední snížení základní měnověpolitické sazby na 0,25 % odsouhlasila bankovní rada ČNB 7.  května 2020. Snížení měnověpolitických úrokových sazeb se promítlo do meziročního poklesu úroků hrazených komerčním bankám za jejich úložky u centrální banky o 30,1 miliardy korun.

Zisk za rok 2020 použila ČNB na snížení účetní ztráty z minulých let. Její zbývající část ve výši 37,5 miliardy korun zůstává v rozvaze banky jako neuhrazená ztráta předchozích období. ČNB předpokládá, že kumulovanou ztrátu uhradí z budoucích zisků.

ČNB zveřejní Roční zprávu o výsledku hospodaření za rok 2020 a účetní závěrku za rok 2020 do konce března 2021 poté, co ji doručí do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …