Zlomená křídla amerických letců - univerzita převeze výstavu do USA

03.04.2015 18:56

V letech 1944–1945 ztratilo americké letectvo nad územím dnešní České republiky bezmála 800 letců, z nichž se jich téměř 300 nikdy nevrátilo domů. Jednou z oblastí, jež letecká válka nejvíce postihla, byl dnešní region severozápadních Čech.

Zlomená křídla amerických letců - univerzita převeze výstavu do USA
Foto: UJEP
Popisek: UJEP, logo

Tento týden proběhla v prostorách Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem vernisáž výstavy Zlomená křídla/ Broken Wings, která přibližuje osudy vybraných osádek amerických bombardérů a stíhačů, pro něž se mise nad tento vzdálený cíl stala osudnou.

Autorem výstavy je historik Martin Veselý, který v průběhu uplynulých let shromáždil podklady z našich i zahraničních archivů a mnohdy raritní fotografie dokumentující kapitoly letecké války nad naším územím.

Výstava a katalog seznámí návštěvníky nejen s důvody náletů a často tragickými osudy amerických letců, ale i se vzpomínkovou kulturou. Sám autor k tomu uvádí: „Idea výstavy vznikla spontánně před dvěma lety. Chtěl jsem představit konkrétní příběhy a tváře amerických letců, kteří jsou spojeni s leteckou válkou nad naším regionem. A též je symbolicky přivézt domů – proto je výstava a katalog česko-anglická a zamíří do jejich vlasti. Mohlo by se zdát, že po 70 letech jde již o uzavřenou historii. O tom, že tomu tak není, svědčí i to, že jsem spolupracoval s dcerou jednoho z letců, kteří zde byli sestřeleni. Na rozdíl od mnohých dalších však měl štěstí, že přežil."

Po své české premiéře bude výstava převezena do USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…