Zoo Liberec: Horní patro pavilonu tropů prošlo kompletní rekonstrukcí

04.07.2019 13:07

Jako v tropickém deštném pralese se nyní mohou cítit návštěvníci Zoo Liberec, kteří zavítají do pavilonu tropů. Celé jeho horní patro prošlo modernizací a domov v něm najdou zcela nové vzácné druhy exotického ptactva.

Zoo Liberec: Horní patro pavilonu tropů prošlo kompletní rekonstrukcí
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

S příchodem letních prázdnin se návštěvníkům opět otevřelo horní patro pavilonu tropů. Všechny expozice prošly četnými stavebními i zahradnickými úpravami a nyní se v nich už zabydlují první tropičtí opeřenci. Místo několika původních menších voliér zde vznikly čtyři prostornější, které bude obývat i více ptačích druhů současně. „Trendem moderních zoologických zahrad je slučování výběhů a expozic, a i my se snažíme tyto tendence následovat,“ říká ředitel liberecké zoo, David Nejedlo.

„Nové expozice jsou obydleny pouze ptáky z oblasti jihovýchodní Asie. Jejich chovem navazujeme na naši úspěšnou ochranářskou kampaň Silent forest (Ztichlý les), které Zoo Liberec předsedá, a do které se zapojilo již dalších 250 zoologických zahrad z celého světa. Prostřednictvím chovu těchto vybraných druhů se snažíme poukázat na problémy drastického a leckdy i nevratného ubývání ptačích druhů v této části světa a zároveň se chceme podílet na jejich záchraně právě chovem v lidské péči. Nebýt koordinovaného chovu v zoologických zahradách, o některé z asijských pěvců bychom na naší planetě už dávno nenávratně přišli,“ vysvětluje zoolog a kurátor chovu ptactva Jan Hanel.

Momentálně zbrusu nové expozice obývá například korunáč Sclaterův, zoborožec rýhozobý, majna Rothschildova či zoborožec tmavý a další ohrožené druhy zvířat budou postupně přibývat. „O jaké ptáky půjde, si necháme jako překvapení. Mohu však potvrdit, že z chovatelského hlediska se jedná o velice zajímavé a málo chované druhy,“ doplňuje Hanel.

Součástí jedné z expozic je i uměle vybudovaný vodopád, další zase zdobí přírodní bambusové dekorace. Ty dopřávají chovaným jedincům více klidu a možnosti úkrytu, kterých v původních malých celoskleněných voliérách mnoho neměli. V „tropáku“ byl nově nainstalován i mlžný a rosící systém, jež může čas od času přítomné návštěvníky osvěžit. Lehký déšť společně s vysokou vlhkostí vzduchu navozují v pavilonu tu pravou atmosféru tropického deštného pralesa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…