Zoo Ostrava: Puštíci vyvedli mláďata

08.05.2021 22:45

Hnízdní sezóna je v plném proudu i u sov. V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava aktuálně vyvádějí mláďata puštíci. A to jak chovaní puštíci bělaví, tak i volně žijící puštíci obecní.

Zoo Ostrava: Puštíci vyvedli mláďata
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

 

Začátkem dubna jsme informovali o hnízdění dvou párů puštíků obecných volně v areálu ostravské zoo. V mokřadní expozici už byla v tu dobu v budce čtyři různověká mláďata, na jiném místě druhý pár teprve inkuboval dvě vejce.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23110 lidí

S odstupem měsíce se nám podařilo najít tři již dobře létající mláďata, jak sedí i se samicí asi 30 m od rodné budky. Posléze je objevily sojky a všechny sovy se před jejich křikem musely schovat hlouběji v lese.

Zkontrolována byla i druhá budka. Ze dvou vajíček zůstalo jedno neoplozené a z druhého se vylíhlo mládě, které je cca o tři týdny mladší než mláďata z Mokřadu. Ke zkrmení mělo v budce připravenu myšici lesní. Tento drobný hlodavec je nejčastější kořistí puštíků. Letos jich ale moc není, takže hlodavce museli nahradit ptáci. Zbytky peří kolem budky patřily drozdu zpěvnému, kosu černému a pěnkavě obecné. Mládě je v dobré kondici a do týdne budku opustí.

Známe už také počet mláďat, který odchovává rodičovský pár puštíků bělavých ve voliéře v zázemí zoo. Je jich pět, stejně jako v loňském roce. Zatím neznáme jejich pohlaví, ani to, zda některá z nich budou poskytnuta pro vypuštění do přírody v oblasti Vídeňského lesa v Rakousku v rámci záchranného repatriačního projektu pro puštíky bělavé „Habichtskauz Wiederansiedelung“. Zoo Ostrava je do něj zapojena od roku 2014 a celkem už bezplatně poskytla 15 mladých puštíků. Většina z nich byla vypuštěna do přírody, část zůstala v chovatelské základně projektu.

Sovy ve městě

Kolem lidských sídel se vyskytuje celá řada drobného ptactva, ale zeleň v intravilánech i poměrně velkých měst (parky, zahrady a další zelené plochy) je útočištěm i daleko větších druhů, včetně sov. Nejčastějšími sovími obyvateli našich měst jsou již zmiňovaní puštíci obecní a dále  kalousi ušatí (Asio otus). Puštíci hnízdí v dutinách starých stromů nebo v náhradních dutinách v podobě budek, kalousi jsou jedny z mála sov, které hnízdí v otevřených hnízdech. Nestaví si vlastní, ale využívají hnízd po vránách, strakách, poštolkách nebo i veverkách.

Tyto dva druhy jsou vůbec nejpočetnějšími druhy sov v naší přírodě. Lidé tak mohou nezřídka na mláďata sov narazit ve své zahradě, ovocném sadu či parku. Mnohdy si myslí, že mláďata jsou opuštěná či vypadlá z hnízda. Nic takového! Mladé sovy opouštějí dutinu, budku či hnízdo ještě v době, kdy nejsou plně opeřené, a tedy neschopné letu. Obratně lezou po stromech a poposedávají na větvích, římsách budov, někdy i okenních parapetech. Zejména mladí kalousi vydávají  hlasité pískavé zvuky, a lidé se tak mohou mylně domnívat, že jsou v nouzi. Rodiče je ale dál krmí a starají se o ně. Většinou tedy není třeba žádné pomoci ze strany člověka.

Dříve se kolem lidských sídel vyskytovaly jiné sovy. Byli to hlavně sýčci obecní (Athene noctua) a sovy pálené (Tyto alba). Tyto druhy ale patří v současné době mezi ohrožené druhy a početnost jejich populací není nijak velká. I proto je ostravská zoologická zahrada zapojena do záchranných programů pro tyto dva druhy.

Video ZDE zachycuje volně žijící puštíky obecné v mokřadní expozici, puštíky bělavé v zázemí zoo a kalousy ušaté žijící volně v městské části Ostrava-Poruba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …