Zoo Praha: Krása se pojí s nebezpečím

30.12.2018 11:00

V posledním čísle časopisu The Science of Nature nám vyšla práce, která shrnuje výsledky výzkumu zaměřeného na otázku, jak lidé hodnotí krásu savců chovaných v Zoo Praha.

Zoo Praha: Krása se pojí s nebezpečím
Foto: red
Popisek: Nové logo ZOO Praha

 

Rozumí se krásu vzhledu, a to aniž bychom zohledňovali pohyb a vůbec všechny aktivity daného druhu či přítomnost dalších jedinců, včetně mláďat. Představte si to podobně, jako byste královnu krásy vybírali jenom podle fotografie, aniž byste viděli promenádu v plavkách a všechny další disciplíny, které podobné soutěže provázejí.

Než vysvětlím další, zkuste si sepsat pět nebo deset savců chovaných v naší zoo, kteří jsou podle vás nejkrásnější. Nikoli nejoblíbenější nebo nejzajímavější. Nejkrásnější. Myslím, že až svůj seznam konfrontujete s výsledky našeho výzkumu, budete překvapeni.

Smyslem tohoto výzkumu, který vedl doc. Daniel Frynta z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, bylo mj. poskytnout vodítka, jak budovat vyvážené kolekce savců v zoologických zahradách, jak si vybírat vlajkové druhy pro ochranářské projekty a také jak přistoupit k propagaci savců, kteří jsou hodnoceni jako oškliví. Jak totiž ukázaly jiné výzkumy, ochranu zvířat, jež považují za krásná, podporují lidé mnohem ochotněji než ochranu těch, která se jim nelíbí.

A teď výsledky: První desítka nejkrásnějších savců je tvořena bezvýhradně šelmami. Z toho v osmi případech jde o kočkovité šelmy, jejichž dominanci narušují pouze panda červená a vlk. Místa na samém vrcholu žebříčku obsadili levhart mandžuský, tygr sumaterský a sibiřský, ocelot stromový a levhart obláčkový. Hned za první desítkou se pak umístili výrazně zbarvení kopytníci – žirafa a zebry.  Naproti tomu nejpopulárnější zvířata naší zoo, jako jsou gorila nížinná nebo slon indický, skončily až poměrně hluboko v poli poražených. A pokud jde o poslední desítku nejošklivějších savců, vedle domácího prasete a krávy se v ní překvapivě ocitly například i dva druhy makaků. Celý žebříček uzavírá na 145. místě rypoš obří.

Je tedy zřejmé, že jako nejkrásnější jsou vnímány zejména velké druhy s kontrastními vzory srsti, ať již jde o skvrny, pruhy nebo složitější kresbu. Podobnost člověku anebo skutečná či domnělá inteligence nehrají velkou roli. Obsazení první desítky však poukazuje ještě na další aspekt: Jako krásné vnímáme savce, kteří jsou současně nebezpeční. Asi to má svůj důvod. Velké kočkovité šelmy představovaly pro naše prapředky smrtelnou hrozbu, a tak v nás dodnes vyvolávají emoce a přitahují naši pozornost.

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…