dTest: EU sjednotí pravidla pro zpracování osobních dat

27.01.2018 20:56

V EU budou od května 2018 platit nové zásady pro zacházení s osobními daty. Občané budou mít větší kontrolu nad svými osobními údaji a jejich využíváním komerčními subjekty. Pravidla budou povinná pro všechny firmy fungující na území Unie, nezávisle na umístění jejich sídla.

dTest: EU sjednotí pravidla pro zpracování osobních dat
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Osobními daty jsou v tomto smyslu jméno a příjmení, adresa, poloha, online profily, zdravotní informace, údaje o příjmech, osobní zájmy apod. Změna je nutná, jelikož jen 15 % lidí věří, že má plnou kontrolu nad svými údaji na internetu. To samozřejmě ovlivňuje obchodní růst firem. Nový systém bude platit pro všechny a jeho cílem je usnadnit a zlevnit ohlašovací a schvalovací administrativu pro spravování osobních údajů.

Jaké budou povinnosti firem, kterým údaje poskytujete?

  • Jasné vyjadřování. Budou vás zřetelně informovat o své totožnosti, proč vaše údaje potřebují, jak dlouho je budou uchovávat a kdo k nim bude mít přístup.

  • Vyžádat si váš jednoznačný souhlas, a když budou chtít údaje o nezletilých, např. pro sociální sítě, musejí mít do jisté věkové hranice souhlas rodiče.

  • Zajistit vám k poskytnutým údajům přístup a možnost předat je dalším společnostem.

  • Informovat vás o každém rizikovém úniku dat.

  • Zajistit vám právo „být zapomenuti“, tj. vymazat všechny poskytnuté údaje na žádost nositele za podmínky, že to neomezí svobodu projevu a některé možnosti vyhledávání.

  • Informovat vás, pokud používají data poskytnutá online k vytvoření zákonných závazků a smluv, například na půjčku, ujistit se, že je místo vás nezadává stroj, a v případě takového problému vše prověřit, dále také umožnit vám odvolat se proti rozhodnutí online.

  • Vyžadovat váš vyslovený souhlas s použitím vašich údajů k přímému marketingu.

  • Zabezpečit zejména informace o vašem zdraví, původu, sexuální orientaci, náboženství a politických názorech.

  • Postarat se o právní stránku věci, když posíláte data do zemí, které v tomto směru neodpovídají požadavkům EU.

Malé a střední podniky budou muset referovat o zacházení s osobními údaji zákazníků a evidovat je jen v případě, že se jedná o jejich pravidelné zpracovávání, že zneužití by mohlo ohrozit práva a svobody majitelů nebo že jsou to citlivá data či trestní záznamy.

Povinností firem bude také vypracovávat a předkládat úřadům zprávy o předpokládaných rizicích a jejich dopadu v zvláštních rizikovějších případech zpracovávání údajů – u nových technologií, při automatickém a systematickém shromažďování a vyhodnocování soukromých dat, při sledování veřejných prostranství (např. kamerovými systémy), při práci s biometrickými údaji apod.

Tresty budou vysoké

Jelikož se jedná o celoevropské požadavky, bude jejich dodržování přísně kontrolováno na unijní úrovni a sankce za porušení budou vysoké. Hříšníkům mohou být uloženy pokuty ve výši až 20 miliónů eur nebo 4 % z ročního obratu firmy.

Sjednocení pravidel pro zpracování osobních údajů pro členské státy je krokem vpřed k zjednodušení legislativy pro spotřebitele. Stačí, když budou obeznámeni se společnými principy a mohou se spolehnout, že v každé zemi EU se k jejich osobním údajům podniky musí chovat stejně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Kontrolní akce ukázala trvající problém nedodržování limitů přepravy vybraných výrobků

7:02 Celní správa: Kontrolní akce ukázala trvající problém nedodržování limitů přepravy vybraných výrobků

Během regionální kontrolní akce "DRUM 2024" celníci odhalili nelegální přepravu téměř 15 000 kusů, p…