dTest: Masky proti smogu v testu spíše zklamaly

11.03.2018 10:26

Při inverzním počasí a smogu vás může před znečištěním ochránit maska či rouška. V Polsku je tento problém dlouhodobě velmi výrazný, proto je nasnadě, že kolegové z tamější spotřebitelské organizace Pro-Test vyzkoušeli 10 modelů masek. Polovina z nich uživatelům příliš nepomůže.

dTest: Masky proti smogu v testu spíše zklamaly
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

V chladných dnech bez větru se tvoří nad mnoha polskými městy smogová deka. Dýchání chemických sloučenin a prachu škodí zdraví a bývá spojováno s alergiemi, plicními chorobami i rakovinou. Masky proti smogu patří k výrobkům, jejichž účinnost nemůže spotřebitel jednoduše posoudit. Těžko poznáme, zda splňují nutné požadavky a skutečně nám pomohou. Proto bylo v rámci pilotního projektu Úřadu pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitelů odborně prozkoumáno 10 modelů ochranných masek příslušnými specialisty. Každá z nich prošla cílenými laboratorními testy, které měly za cíl prověřit, zda jí neprochází škodlivé smogové molekuly.

Dvě z deseti vás neochrání

Polovina masek nesplňuje v dostatečné míře požadavky na dobrou ochranu před znečištěným vzduchem. Ukázalo se, že dvě z deseti masek vůbec nemají požadované provozní parametry na ochranu proti smogu. Neprošly především testem těsnosti, nepřiléhají dobře k obličeji. Jednu z nich, N99 Dragon Sport, koupíte i u nás. Ta navíc nefiltrovala dostatečně aerosoly při zkouškách účinnosti filtrovacího materiálu v znečištěném prostředí. Nedodržení těchto požadavků způsobuje podle odborníků zhoršenou nebo žádnou ochranu funkcí dýchacích cest, takže se prach ze vzduchu snadno dostane do dýchacího ústrojí a může mít za následek alergie, respirační selhání nebo astma. Zmíněné výrobky nesplňují ani formální požadavky, jako je správný návod k použití, označení CE nebo prohlášení o shodě.

V důsledku provedených testů bylo zahájeno správní řízení, na dva měsíce byl zakázán prodej masky N99 Dragon Sport a rozhodnutí ohledně té druhé bude teprve oznámeno.

Polovina celkem pomůže

Pět masek testem prošlo, avšak každá s výhradami. Výsledky ukázaly i to, že cena o kvalitě masek nijak nevypovídá. Nejdražší maska patřila k nejhorším a ty nejlevnější byly celkem pravidelně rozděleny mezi kvalitní a nekvalitní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.