ppm factum: Úsvit by se nyní do sněmovny nedostal

28.05.2014 13:51

Pokud by se předčasné volby do PSP ČR konaly nyní, do poslanecké sněmovny by se dostalo šest stran jako v loňských říjnových volbách. Místo Úsvitu přímé demokracie by ovšem mandáty pravděpodobně získala Strana zelených, která se nachází na pětiprocentní hranici nutné pro vstup do sněmovny. Největší podpoře voličů se v současné době těší hnutí ANO.

ppm factum: Úsvit by se nyní do sněmovny nedostal
Foto: ppm factum
Popisek: ppm factum

Volební model, který ppm factum research zpracovává, je založen na stranických preferencích a na informacích o hlasování v minulých volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Zohledňuje také deklarovanou ochotu lidí zúčastnit se voleb a vývojové trendy skutečné volební účasti. Ukazuje, jak by volby dopadly, kdyby se konaly v době dotazování. Výpočet mandátů vychází z výsledku volebního modelu a zohledňuje přepočítávání získaných mandátů d´Hondtovou metodou za jednotlivé volební kraje. V grafech jsou uvedeny pouze strany, které aktuálně získaly dvě a více procenta. Zjištěné údaje se týkají výhradně potenciálních voleb do PSP a nemohou být žádným způsobem spojovány s jiným typem voleb.

Osobní dotazování proběhlo ve dnech 15.-26. 5. 2014 na reprezentativním vzorku 970 občanů ČR ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem. Zadavatelem výzkumu je ppm factum research.

Z aktuálního výzkumu vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se v druhé polovině května zúčastnilo 47 % oprávněných voličů. Ochota jít volit je od voleb do sněmovny v polovině října 2013 (jichž se zúčastnilo 59,5 % oprávněných voličů) setrvale nižší. Menší zájem o účast ve volbách lze vysvětlit relativně krátkým časem, který uplynul od říjnových voleb, a s tím související slabší ochotou veřejnosti se tohoto aktu znovu účastnit, a aktuálně nižším zájmem o politiku, který se projevil i v rekordně nízké účasti občanů ČR v letošních volbách do EP.

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by v květnu pravděpodobně překročilo šest politických stran stejně jako ve volbách v říjnu 2013, jejich složení by se však mírně obměnilo. Do Poslanecké sněmovny by se dostaly ANO 2011, ČSSD, KSČM, TOP 09, ODS, KDU-ČSL a místo Úsvitu přímé demokracie by na mandáty dosáhla Strana zelených.

Nejlepší výsledek má ANO, které od února ještě zvýšilo svůj náskok před vítězem loňských voleb - ČSSD. Hnutí ANO nyní získává 22,5 %, ČSSD 19,4 %. Třetí místo by obsadila KSČM se ziskem 15,7 %. TOP 09 a Starostové by aktuálně získali 9,9 %, ODS 7,6 % a KDU-ČSL 6,5 %. Strana zelených se nachází na hranici vstupu do sněmovny, získala by 5,2 % hlasů.

Dle současného volebního modelu by v celkovém součtu koncem února „propadlo“ 13 % hlasů odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí, což je v porovnání s předchozím, únorovým výzkumem pokles o cca 2 procentní body. Pod 5% hranicí zůstává konkrétně Pirátská strana (3,0 %) a poprvé v období od loňských sněmovních voleb Úsvit přímé demokracie (2,9 %); ostatní strany by nepřekročily 2 % podpory voličů.

Vnější kruh grafu představuje aktuální volební model a vnitřní skutečné výsledky voleb do PSP ČR z října 2013. Rozdíly výsledků výzkumu oproti volbám nejsou nikterak dramatické, i přesto zde k jistým posunům dochází. O něco silnější pozici má oproti říjnovým volbám ANO (nárůst o téměř 4 procentní body), Strana zelených (nárůst o 2 procentní body) a KSČM (nárůst o necelý 1 procentní bod). Nižší podpory se naopak dostává TOP 09 (pokles cca o 2 procentní body) a ČSSD (pokles asi o 1 procentní bod) a především Úsvitu přímé demokracie (o 4 procentní body). Výsledek ODS svědčí o povolební stabilitě elektorátu této strany.

Po zohlednění d´Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by ANO získalo 59 mandátů, ČSSD 48 mandátů, KSČM 39 mandátů, TOP 09 20 mandátů, ODS 16 mandátů, KDU-ČSL 12 mandátů a Strana zelených by získala 6 mandátů.

Z výzkumu tedy vyplývá, že pokud by se do koalice opět spojilo ANO, ČSSD a KDU-ČSL, získaly by i v současné době potřebnou většinu, konkrétně 119 mandátů. Hypotetická středo-pravicová koalice ANO, KDU-ČSL a TOP 09 by ovšem s 91 hlasy většinu nezískala, potřebovala by ještě podporu ODS. Neuspěla by ani případná středo-levicová koalice ČSSD, KSČM a KDU-ČSL, v současné době by získala 99 mandátů.

(Poznámka: odhad mandátů je rovněž zatížen výběrovou chybou, která může pro kteroukoli z uvedených stran představovat odchylku až dvě poslanecká křesla.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…