Češi zlořečí EU. Sovětský svaz, který se rozpadá, hodnotí politici

22.11.2011 20:56

ANKETA Podle aktuálního průzkumu STEM jsou Češi velmi skeptičtí k demokratickému a efektivnímu fungování Evropské unie. Názor, že EU funguje na základě demokratických principů, zastává pouze 38 procent účastníků průzkumu, 62 procent míní, že EU nefunguje demokraticky. Pouze 25 procent lidí míní, že unie funguje efektivně. Jen 24 procent respondentů si pak myslí, že by EU měla být federací, tedy jedním státem.

Češi zlořečí EU. Sovětský svaz, který se rozpadá, hodnotí politici
Foto: Redakce
Popisek: Anti EU

Navíc podle listopadového průzkumu SANEP dvě třetiny obyvatel Česka by hlasovaly proti přijetí eura a členství v Evropské unii není pro Česko přínosem. V případě nynějšího konání referenda o přístupu do EU by téměř polovina Čechů hlasovala proti vstupu do unie. Většina veřejnosti se pak domnívá, že by nynější dluhová krize eurozóny mohla vést až k rozpadu EU.

Čtěte také: Nelichotivý průzkum: EU není demokratická, myslí si většina lidí


Naopak německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila minulý týden, že by z EU měla být politická unie, čili jeden stát. Podobně hovoří i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, „prezident" EU Herman van Rompuy či předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Ačkoli se státy EU snaží šetřit, rozpočet EU pro příští rok se zvýší o dvě procenta. „Prezident" EU van Rompuy bude pobírat v přepočtu 8,1 milionu korun ročně, zatímco částka v korunách, kterou za rok vydělá americký prezident Barack Obama, je 7,4 milionu. Navíc má europrezident 39 miliony korun na cestovní a jiné služební výdaje unijního prezidenta.

EU jako Sovětský svaz

Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila politiky s dotazem, co říkají na to, že Češi odmítají EU a kde podle nich udělali politici z Bruselu chybu.

Nejvíce kritický k EU byl asi senátor ODS Petr Pakosta. „Kdepak udělali soudruzi z Bruselu chybu? Celá Evropská unie je systémově chybný projekt a má mnoho shodných rysů se Sovětským svazem. Stejně jako nefungoval Sovětský svaz, i Evropská unie se rozpadne. Doufejme jen, že ne válečným konfliktem. Čím dříve se rozpadne, tím lépe. Bude to levnější a vyvolá to jen napětí, nikoli válku," řekl ParlamentnímListům.cz senátor.

Čtěte také: Vystoupení z krachující EU. Nikdy neříkej nikdy, šokují čeští politici


„Z historie máme zkušenost, že takovéto sociálně-inženýrské projekty vždy zkrachovaly a uměle centralizované federace či říše se rozpadly. Ať už se jednalo o zmíněný Sovětský svaz, Jugoslávii, Rakousko-Uhersko nebo Československo. Pokud Merkelová, Sarkozy, Barroso či van Rompuy hovoří o tom, že je potřeba unii ještě více utáhnout, centralizovat a svázat, ukazuje to, že žijí dávno mimo realitu. Na druhou stranu se jím nedivím. Van Rompuy a Barroso nejsou vůbec špatně placeni a EU je nyní de facto francouzsko-německou říší. Proto za svůj Evropský svaz tolik bojují. Demokracii v pojetí EU jsme viděli, když Brusel donutil Iry hlasovat pro Lisabon a Řekům zakázal referendum," dodal Pakosta.

Spojené státy evropské

Místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček z ČSSD má ale opačný názor než většina obyvatel Česka a podporuje vznik evropského státu. „Nemyslím si, že EU je nedemokratická. Poslanci Evropského parlamentu mají například silnější demokratickou legitimitu než český prezident, protože na rozdíl od něho jsou voleni přímo občany. Stejně tak představitelé Rady EU jsou přímo voleni občany ve svých členských státech. Federace je nejefektivnější správa věcí veřejných ve větších společenstvích, jak ukazuje příklad USA, Kanady, Austrálie nebo Německa. Čím dříve se EU stane federací, tím lépe pro všechny Evropany," hájí EU Rouček.

Psali jsme: EU je německá Čtvrtá říše, šokoval poslanec ČSSD. Jde o Řecko


„Eurofederalisté dělají zásadní chybu. Řídí se metaforou o cyklistovi, který má stále šlapat do pedálů bez ohledu na terén, po kterém kolo jede. Tato zběsilá jízda zavání pro cyklistu průšvihem. Jezdec z kola spadne. Lidé nejsou na politickou federalizaci připraveni. Výsledky průzkumu mě nepřekvapují," reagoval pro ParlamentníListy.cz ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Odtažitost od občanů

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že sdílí kritický náhled na fungování EU s českými občany. „EU je totiž nadvládní organizací, nikoli mezivládní. Větší vliv mají byrokratické struktury než demokratické. Jasně je to vidět na vztahu Evropského parlamentu, který má demokratický základ vzešlý z voleb, a Evropskou radou a také Evropskou komisí, jejichž odtažitost od problémů, které svými rozhodnutími způsobují, je někdy děsivá a jindy až směšná," řekl redakci Filip.

K tématu: EU krachuje. Spasí nás Čína a Rusko


„Jsem hluboce přesvědčen, že větší federalizace EU jako řešení dnešních problémů by bylo vytloukání klínu klínem. Průzkum ukazuje, že naši občané jsou moudří a racionální," míní ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS.

„Mně se řada rozhodnutí Evropské komise či Evropského parlamentu vůbec nelíbí a nesouhlasím s nimi, ale říkat o nich, že jsou nedemokratická, se nedá. Kdybychom takový pocit či přesvědčení měli, bránili bychom se soudně," říká ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

Evropa ano, ale méně byrokracie

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík rozčarování občanů chápe. „EU určitě udělala spoustu velkých chyb. Platí zde, že všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější. Například velké státy jako Francie a Německo porušovaly Maastrichtská kritéria. Porušování rozpočtových pravidel je také jedním z důvodů, proč tu máme krizi. Občané pociťují byrokratičnost EU a těžkopádnost. Tyto věci způsobují pohled občanů na EU," řekl serveru ParlamentníListy.cz Gazdík.

Psali jsme:


„Na druhou stranu míním, že EU je velkou zárukou, že v Evropě nebudou války. V něčem by podle mě mohla být centralizovanější, v něčem naopak dle principu subsidiarity decentralizovaná. Hlavním problémem je byrokratický balast EU, který je potřeba odstranit. Pokud by více Evropy znamenalo více byrokracie, tak jsem raději pro méně Evropy," dodal Gazdík.

EU před rozpadem

„Již řadu let čelní politici EU říkají, že se EU odcizuje občanům jednotlivých zemí a také říkají, že úkolem politiků je naučit lidi milovat EU. Průzkum ukazuje, že na příkaz nikdo nemiluje. K tomu další regulace a centralizace a výsledek je na světě. Není se co divit," uvedl ParlamentnímListům.cz první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka vidí problém v tom, že EU v uplynulých dvaceti letech podle něho chaoticky a bez rozmyslu nabírala nové členy. „Nyní jsou členy země, jejichž ekonomická, morální i politická úroveň je extrémně nevyrovnaná, což politici Bruselu přehlíží, a proto vznikají situace, kdy opatření pro některé země bezproblémová mohou být pro ostatní likvidační. Můj názor tedy je: EU ano, ale s rozumem," dodal poslanec.

Čtěte také: Evropa prý směřuje k socialistické diktatuře. Lidé vyjdou do ulic


Poslanec ODS Aleš Rádl míní, že Češi jsou v nahlížení na EU ještě příliš optimističtí. „Je pro mě trochu záhada, proč si to, že EU nefunguje demokraticky, nemyslí 38 procent občanů. Přičítám to tomu, že tito lidé se o fungování EU zatím asi příliš nezajímali. Federativní uspořádání je téměř vždy předstupněm před rozpadem unitárního státu, a ne před jeho vznikem, jak si to představují tam, kde to vymysleli, takže tuto myšlenku považuji za nesmyslnou ze samé podstaty," vysvětlil poslanec.

Europtákoviny

„Pokud páni v Bruselu mají na práci tak důležité věci, jako je určování tvaru rajských jablíček, okurek a podobně, není se čemu divit, že je k EU takový odpor. Diskriminovat naše zemědělce, vymýšlet takové voloviny jako pákové baterie a další ptákoviny, to jim jde. Vyhazují obrovské prostředky díky dvěma sídlům europarlamentu, což stojí 200 milionů eur ročně. A vytvořit federaci? Již dnes vidíme snahu Francie a Německa unii ovládnout. Federace by jim k tomu posloužila podstatně lépe. Je i pro mě naprosto nepřijatelná," řekl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Čtěte také:


„Pokud si lidé stěžují, že v EU není dostatek demokracie, jak je možné, že 72 procent z nich se vzdalo práva demokraticky ovlivnit složení Evropského parlamentu? Samozřejmě považuji za špatné, jak se rozbujela evropská byrokracie. Proti tomu však lze bojovat jen demokratickou cestou," říká místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

EU na cestě ke krachu

„Jsem rád, že už se s námi ztotožňuje 62 procent obyvatel. EU od okamžiku, kdy přestala být společenstvím suverénních zemí na principu výhradně společných zájmů, přestala být demokratickým subjektem. Poslední kapkou byla Lisabonská smlouva, která umožnila, aby o EU rozhodovaly Francie a Německo. Když jsme to říkali před dvěma roky, byli jsme na pranýři. Dnes už to vidí každý. EU je na nejlepší cestě ke krachu, jakým musí skončit jakékoli centrálně řízené ekonomické a politické společenství," řekl redakci senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Nelze dlouhodobě ignorovat ekonomické a společenské zákonitosti. Evropa se globální ekonomické soutěži nemůže ubránit. Namísto podpory svobody podnikání reguluje a brání vnější konkurenci. Budování ideálního světa blahobytu je nebezpečné vždy a na kterékoli straně bývalé Železné opony. Naše historická zkušenost je ovšem západními socialisty ignorována," dodal senátor.

Čtěte také: Šéf slovenského parlamentu: Češi, vaši poslanci vyhodí 250 miliard


Dle názoru nezařazeného poslance Michala Doktora základní problém spočívá v tom, že vládnou nikým nevolení lidé. „Jak se mohou eurokomisaři či europrezident těšit legitimitě, když jsou jim lidé z národních států putna? Neskládají jim totiž žádné účty, že jejich odměny jsou jen dalším výrazem pohrdání. Koncept federace znesvětili rovnostářstvím," myslí si poslanec.

Ohňostroj bruselské byrokracie vs. Evropa národů

Podle poslance KSČM Stanislava Grospiče se na průzkumech názorů lidí na EU ukazuje pravá podstata integrace. „I instituce EU a jejich utváření odpovídají primárně zájmům kapitálových nadnárodních uskupení. Je třeba Evropu pojímat jako Evropu rovnoprávných národů, a nikoli jako federaci nadnárodních korporací," dodal Grospič.

„Patřím mezi dotázaných 62 procent a bohužel denně se o tom utvrzuji. Nedávno jsem četl knihu s příznačným názvem Ohňostroj bruselské byrokracie. Brusel se národním parlamentům a tím Evropanům vymkl z rukou. A projekt eura to dokonal. Bohužel všichni cítí, jak se ženeme do katastrofy, ale nikdo neví, jak to zastavit. Ale na palubě Titaniku v Bruselu se tančí a vymýšlejí se nové projekty pro všeobecné blaho," vidí věc kriticky senátor ODS Tomáš Jirsa.

Psali jsme: Kakání a čůraní jen s povolením EU. Politici volají psychiatra


„Kde politici dělají chybu? Ať doma či v Bruselu nejde o chybu. Ale o chyby, věčné a opakované. Asi je mají v popisu práce. Spíše hledejme odpověď na otázky: čemu a komu to vše slouží? Těžko očekávat důvěru prostých zaměstnanců ve firmu, která jde od krize ke krizi. Jim se proto snižují mzdy a ruší benefity a navyšuje pracovní zátěž. Prý musí a mají to i pochopit. No a top management si za věčné řešení krize zvyšuje gáži a vyplácí horentní odměny. Je fuk, je-li touto firmou EU či ČR. Divit se, že lidi nevěří, je pak hloupost. Nu a federaci jsme tu měli, že? Superstát by zase vadil četným malým ´velkým´ národním vůdcům. A běhá i pokřikuje nám jich po EU dost a dost. Lituji je, ale jiné řešení neznám," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

EU má své chyby, ale vyplatí se

„EU má bezpochyby své chyby. Přesto si myslím, že úzká spolupráce na evropském kontinentu má své strategické opodstatnění. Je třeba, abychom neefektivní úskalí pojmenovali a vyřešili," říká poslankyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová.

Psali jsme: Bolševici z Bruselu způsobí hladomor. Šéf EU zhnusil politiky


Podle poslance ČSSD Františka Bublana je skepse občanů k EU dána malou informovaností. Podle něho za to mohou i politici. „U nás je politická reprezentace k EU dosti skeptická. I v Bruselu jsme považováni za rebely. Na západě je pohled na EU mnohem pozitivnější. Evropská unie je vysoce demokratická. Jsou zde respektovány názory menšiny a menšina není válcována většinou. Hledá se konsensus. Je potřeba jen, aby EU byla občanům více přístupnější," míní Bublan.

Federace?

„V rozhodování EU lze hovořit o jistém deficitu, to však nic nemění na tom, že toto společenství je velice hodnotné a zásadní měrou přispívá k tomu, že v Evropě žijeme již po desetiletí v míru. To nebylo samozřejmostí. Federalizace není na pořadu dne," míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Čtěte také: Přečtěte si, jak Brusel reguluje celý váš den minutu po minutě


Podle europoslance Hynka Fajmona je zásadní chyba ve snaze Bruselu vytvořit z EU superstát proti vůli evropských národů. „Tento projekt nepodporuji. Mým heslem je: držme se koruny," vysvětlil Fajmon.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš naopak podporuje vznik evropského státu. „Právě aby EU mohla řádně fungovat, tak by měla být více demokratickou a skutečně federální. Nyní je byrokratickým hybridem. Zpátečka k malým nacionálním státům v době globalizace nepomůže," tvrdí Dolejš.

Psali jsme: Česko patří Čechům, ne Bruselu, říkají politici k 28. říjnu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…