Nelichotivý průzkum: EU není demokratická, myslí si většina lidí

21.11.2011 17:10

Průzkum agentury STEM ukázal, že většina Čechů nevnímá procesy, z nichž se rodí politická rozhodnutí EU, jako demokratické. Také z toho důvodu se tři čtvrtiny populace staví proti hlubší integraci EU. Jde především o voliče ČSSD a KSČM. Voliči pravice jsou k EU o něco tolerantnější a případné federalizaci se nebrání tak houževnatě.

Nelichotivý průzkum: EU není demokratická, myslí si většina lidí
Foto: Redakce
Popisek: Anti EU

Lidé mají pochybnosti o demokratickém fungování EU. Počet euroskeptiků mezi lidmi pozvolna roste. K pochybnostem občany Česka vede především způsob, jakým se vrcholní představitelé EU vypořádávají s dluhovou krizí. Ukázal to průzkum společnosti STEM.

Voliči levice nestojí o prohlubování evropské integrace

Jen menšina občanů (38 %) si myslí, že EU funguje demokraticky, ještě méně (28 %) je těch, podle nichž funguje efektivně. V letošním roce přitom zaznamenáváme úbytek těchto hlasů. Názor, že by se EU měla přetvořit ve stát s federativním uspořádáním, sdílí jen asi každý čtvrtý občan ČR (24 %).

V této souvislosti se nabízí také otázka, zda je na místě další prohlubování politické integrace EU. Oproti loňskému roku o čtyři procenta poklesl počet těch, kteří si myslí, že by se Evropa měla stát federativním státem. V těchto dnech si to myslí jen čtyřiadvacet procent lidí. Za zmínku stojí, že jde převážně o mladé lidi do devětadvaceti let. Z hlediska politických preferencí jde o voliče ODS a TOP 09. Střední a starší generace se však hlubší integrace obává. Jde především o voliče ČSSD a KSČM.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Související:
Vystoupení z krachující EU. Nikdy neříkej nikdy, šokují čeští politici

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …