EP v Štrasburku i Bruselu: Zatraceně drahé stěhování. Jak ho odbourat?

23.01.2012 8:03 | Zprávy

Malé Dánsko se vrhá do předsedání Radě Evropské unie s vervou.Vláda premiérky Helle Thorning-Smidtové se v Kodani setkala s celým kolegiem 27 eurokomisařů. Evropskou exekutivu mohly potěšit návrhy úspor v mnoha oblastech, zato zaskočit vyhraněnými názory, kdy přišlo na přetřes i často kritizované dvojí sídlo Evropského parlamentu, Štrasburk a Brusel.

EP v Štrasburku i Bruselu: Zatraceně drahé stěhování. Jak ho odbourat?
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Dánsko dalo například jasně najevo, že se mu nelíbí ani francouzsko-německý, ani komisní nápad na zavedení daně z finančních transakcí. Ministryně hospodářství Margrethe Vestanger prohlásila, že její země bude velmi zdrženlivá k něčemu, co podle ní minimalizuje hospodářský růst a ničí pracovní místa. 

Ministr financí Bjarne Corydon zato přišel s evergreenem  - prohlášením, že nevidí smysl v tom mít dvě sídla Evropského parlamentu, ve Štrasburku a v Bruselu.  K tomu jsme pátrali na úřadě, Stálém zastoupení ČR při EU, v Bruselu. Tam nám pověděli, že ač dánský ministr financí má toto přání, ve skutečnosti věc, která se řeší už léta, Dánové ve svém předsednickém programu nemají a Francie, velmi důležitý hráč v EU, dala mnohokrát najevo, že s ničím podobným souhlasit nebude.


Stěhování za 200 milionů


„Zatímco dříve bylo štrasburské sídlo EP symbolem poválečného evropského usmíření, dnes se změnilo v symbol plýtvání. Jedná se o snadný terč, do kterého se strefuje každý, kdo chce zaútočit na EU. Vynakládat 200 milíónů eur ročně na štrasburská zasedání EP je zvlášť v dnešní době úspor opravdu značný luxus. Iniciativu dánského předsednictví vítám, zůstávám však realistou. Jakákoliv změna sídla instituce EU vyžaduje jednomyslný souhlas všech členských států EU a minimálně Francie si štrasburské sídlo EP střeží jako oko v hlavě," upozornil europoslanec Jan Březina:


„Boj za jediné sídlo EP byl a je běh na dlouhou trať. První skutečná změna nastala až v loňském roce, kdy naše skupina v tajném hlasování prosadila "technické" snížení počtu stěhování ze 12 na 11. Základní smlouvy o EU nás nutí ve Štrasburku zasedat a změnit to mohou jen členské státy, a to jednomyslně. EP však může upravovat svůj pracovní kalendář a slučovat zasedání ve Štrasburku a více jich pořádat v Bruselu. Může to vypadat malicherně, ale je to obrovský krok kupředu, protože i takový "detail" byl desítky let zcela nepředstavitelný a ušetří miliony korun. Lavina odporu proti neustálému stěhování se dala do pohybu. Časový horizont se nedá odhadnout, ale udělám vše, co bude v mých silách, abych tuto lavinu přiživil a upozorňoval na podobné absurdity,“ dodal k tomu europoslanec Jan Vlasák. My jsme zjistili, že Francie dokonce napadla u Evropského soudu ono „technické“ snížení počtu stěhování, jak o tom hovoří český europoslanec…

A ještě perlička na závěr: Stěhování celého unijního cirkusu se tedy hned tak neodbourá, ale úspory se přesto našly. Dánský ministr pro evropské záležitosti Nicolai Wammen zařídil, že v rámci šetření nebyla při jednáních za dánského předsednictví na stolech balená voda, ale kohoutková v karafách.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …