Francouzi volí prezidenta. Vyhraje Nizozemsko, anebo Maďarsko?

22.04.2012 12:05

Ve Francii se v osm hodin ráno otevřely volební místnosti. Na programu je první kolo prezidentských voleb. Čtyřiačtyřicet milionů voličů si může vybrat z deseti kandidátů, předpokládá se však, že do druhého kola postoupí bezpečně socialista Francois Hollandea současný prezident Nicolas Sarkozy. Pokud někdo z desítky kandidátů získá nadpoloviční většinu, vyhraje už dnes. Pravděpodobněji se ale bude muset konat ještě kolo druhé. Naplánováno je na 6. května.

Francouzi volí prezidenta. Vyhraje Nizozemsko, anebo Maďarsko?
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

Mnoho lidí přešlapovalo u volebních místností ještě před osmou hodinou ranní. Proč tak brzy? „Chci si splnit svou občanskou povinnost a mám celý den spoustu práce, proto jsem si přivstal,“ říká muž ve středních letech a prozrazuje, že volil Sarkozyho.  


Někteří lidé, ale jméno svého kandidáta prozradit nechtěli, jiní byli sdílnější.“ Já jsem volil Melenchona, protože je to kandidát, jehož myšlenky a postoje jsou mi nejbližší, určitě bych nedal hlas Sarkozymu,“ tvrdí jeden z nich. 


Pokud Nicolas Sarkozy v prvním kole nevyhraje, bude mít za dva týdny jen minimální šanci na své znovuzvolení, protože se předpokládá, že všichni voliči, kteří budou hlasovat pro Jeana Luca Melenchona - a může jich být až patnáct procent - podpoří ve druhém kole Hollanda. 
První odhady volebních výsledků budou známé kolem 20. hodiny.


Francouzské weby nechtějí respektovat zákaz předčasného zveřejnění odhadů


Ve Francii skončila předvolební kampaň v sobotu. O budoucím prezidentovi se hlasuje v neděli a odhady výsledků se podle zákona nesmějí zveřejňovat až do osmi do večera. Pařížská prokuratura je spolu s policií připravena zasáhnout v případě porušení zákona. Úřady chtějí kontrolovat samozřejmě také internet, jeho uživatelé ale chtějí vynalézavým způsobem zákon obejít.


Do druhého kola zřejmě postoupí Nizozemsko s Maďarskem - tímto způsobem, tedy pomocí zvláštního pojmenování hodlají uživatelé internetu sdílet první odhady už několik hodin před jejich oficiálním oznámením.  Očekává se, že se bez ohledu na zákaz, objeví první informace o hlasování voličů nejpozději kolem osmnácté hodiny, což může ovlivnit ty, kteří se k volebním urnám teprve chystají.  


Pokuta za předčasné zveřejnění výsledků je sedmdesát pět tisíc eur, ale například list Liberation oznámil, že nehodlá zákon dodržovat, i proto, že se odhady mohou objevit na ve Francii přístupných zahraničních serverech. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …