Ste odpad spoločnosti, křičeli Slováci na politiky. Kdy to bude u nás, ptají se Češi

28.01.2012 20:03

UVNITŘ VIDEO Strohá hesla, ponurá nálada, slupky od banánů a tisíce chodidel prošly Bratislavou na protest proti politikům. Organizátoři totiž právě na sobotu připravili pochod nespokojených lidí. Jejich počet razantně vzrostl poté, co médii začaly pronikat informace ze spisu Gorila.

Ste odpad spoločnosti, křičeli Slováci na politiky. Kdy to bude u nás, ptají se Češi
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Lednová Bratislava, tisíce lidí vyšly do ulic v protestu proti politikům

"Čo zanechám dalšej generácii? Gorily za mreže! Ste odpad spoločnosti" a další podobná hesla namířená proti politikům doprovázela pochod přibližně tisícovky Slováků. Jejich cíl byl jediný, upozornit na fakt, že lidé už nebudou nadále snášet proplétání byznysu a politiky.

Právě tyto poznatky obsahuje spis Gorila (více ZDE), do něhož jsou namočeni vysoce postavení, slovenští politici a podnikatelé ze společnosti Penta. Jak ovšem uvedla místní média, ačkoli ministr vnitra Daniel Lipšic posvětil pravost materiálů, klíčové dokumenty a audiozáznamy zmizely.

To si však Slováci nechtějí nechat líbit a zejména pomocí sociální sítě Facebook svolávají další protestní pochody. V nejbližších dnech by se tak odpor proti minulým vládám a politikům měl rozšířit do Zvolena, Žiliny anebo Košic.

"Chcú okamžité zbavenie mlčanlivosti všetkých orgánov a osôb, ktoré môžu kauzu Gorila objasniť, odstúpenie predstaviteľov strán, ktorí sa v spise spomínajú, z politických funkcií a kandidátok a žiadajú aj posunúť termín konania predčasných parlamentných volieb z 10. marca na september," popisuje záměr protestujících Sme.sk.

Na serveru YouTube.com se už objevilo několik videí ze sobotních protestů. Některá z nich mají desítky tisíc zhlédnutí. To nejvíc sledované, které jsou součásti tohoto článku, obsahu i řadu českých komentářů.

"Bratři vyšli do ulic, kdy? tohle uděláme i my, Češi? Nikdy. Čech na tohle nemá koule a radši si bude dál stěžovat přátelům, jak ho to strašně sere, ale neudělá nic pro to,aby to změnil..." zní nejlépe hodnocený příspěvek.

Ve večerních hodinách se do akce zapojili také hackeři. Vyřadili vládní web, který dosud nefunguje. K IT útoku se přihlásila skupina Anonymous.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …