V Sýrii stále teče krev, v Homsu zahynulo dalších 40 civilistů

08.02.2012 15:33 | Zprávy

Nejméně 40 civilistů údajně zahynulo při nočním bombardování syrského města Homs vládními ozbrojenými jednotkami. Agentuře Reuters to řekl přes satelitní telefon místní protirežimní aktivista. Stanice BBC upozornila, že mezi oběťmi je nejspíš započítáno i osmnáct předčasně narozených dětí, které zemřely kvůli výpadku proudu v inkubátorech.

V Sýrii stále teče krev, v Homsu zahynulo dalších 40 civilistů
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Militanti věrní Asadovi ale také ve městě zřejmě brutálně povraždili neozbrojené členy tří rodin, které přepadli v jejich domech, napsal web Českého rozhlasu. 


Krev na rukou Asada

Ozbrojenci loajální režimu prezidenta Asada pokračují už pátým dnem ve snaze o totální podmanění Homsu a dalších míst, kde je opozice silná.  Vládní tanky postupují podle svědků hlouběji do centra Homsu, Asadova armáda také nadále zasypává město raketami a minami. 


Tanky vládnoucího režimu v noci podle svědků ostřelovaly i město Zabadání nedaleko Damašku. A v Hamá došlo k novým střetům mezi příznivci a odpůrci vlády. Syrská opozice mezitím odmítla Asadův příslib, že skoncuje s násilím, který dal ruskému ministru zahraničí. Podle jeho odpůrců musí prezident nutně rezignovat, protože má ‘krev na rukou‘. 


Rusko a Čína: Jsou terčem kritiky


Rusko a Čína jsou terčem kritiky kvůli vetování rezoluce Rady bezpečnosti OSN, vyzývající k ukončení násilí v Sýrii a k přechodu k pluralitnímu demokratickému systému. Právo zablokovat rezoluci státy použily jen několik hodin poté, co syrští aktivisté obvinili vládu ze zabití dalších 55 lidí ve městě Homs.


Rozhodnutí Moskvy a Pekingu zablokovat rezoluci odsoudila americká velvyslankyně při OSN Susan Rice. Krok obou zemí označila za ostudný a varovala, že na jejich rukou ulpí krev všech dalších obětí konfliktu. Zároveň naznačila, že pro Rusko by bylo zavedení sankcí nevýhodné, vzhledem k tomu, že režimu v Damašku dodává zbraně. 


Rusko Sýrii dodává zbraně


Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno připustil, že Moskva plní dohodnuté zbrojní zakázky. Ujišťoval ale, že zbraně by měly být určeny k obraně vnějších hranic Sýrie a ne proti demonstrantům. 


Stejně tak americký prezident Barack Obama výrazně přitvrdil rétoriku a obvinil syrskou vládu z brutality. Režim Bašára Asada musí skončit, uvedl mimo jiné Obama s odkazem na smrt stovek lidí při bombardování města Homsu vládními silami. 


Podle Turků se Rusko a Čína nevymanily ze studené války


Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu obvinil Rusy a Číňany, že jednají v duchu studené války. 


Zablokování rezoluce ale sklízí také chválu. Syrský velvyslanec v OSN Bašár Dža'afarí prohlásil, že Saúdská Arábie, kde ženy nesmějí ani na fotbal, nemá Sýrii co dávat lekce z demokracie. Íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí řekl, že s rezolucí ztroskotal i plán Západu na posílení svého vlivu v arabském světě.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …