Poučme se ze slovenských voleb, řekli Sobotka a kníže. Každý to myslel jinak

11.03.2012 12:46

Výsledky slovenských voleb, které vyhrála sociální demokracie Roberta Fica, by měly být poučením pro českou pravicovou vládu. Shodli se na tom v neděli předsedové opoziční ČSSD a vládní TOP 09 Bohuslav Sobotka a Karel Schwarzenberg. Podle Sobotky slovenští občané ve volbách jednoznačně odmítli pravicovou politiku a její sociální reformy, podle vicepremiéra Schwarzenberga je výsledek voleb odmítnutím politiky spojené s podezřením z korupce.

Poučme se ze slovenských voleb, řekli Sobotka a kníže. Každý to myslel jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Fico

"Ze slovenských voleb bychom si měli vzít poučení. Rozumná pravicová politika, je-li doprovázena korupcí a skandály, nemá šanci u voličů na úspěch," sdělil ministr zahraničí Schwarzenberg prostřednictvím mluvčího svého úřadu.

Předseda ČSSD uvedl, že výsledky slovenských voleb by si měl velmi dobře prostudovat premiér Petr Nečas (ODS), který prosazuje reformy v podobě zvyšování DPH, privatizace důchodů i veřejných služeb podobně jako končící slovenské pravicové vládní strany. Ficovo vítězství vnímá Sobotka jako signál dalšího směřování společnosti ve střední Evropě. "Pro všechny občany v EU je pak důležitý fakt, že v rámci unie bude sestavena další vláda prosazující sociálnědemokratické programové hodnoty," uvedl.

Nečas má výsledky slovenských voleb komentovat v poledním diskusním televizním pořadu, uvedl na dotaz ČTK Jakub Stadler z tiskového odboru úřadu vlády.

Ficova strana Směr-SD dosáhla historického úspěchu, když se ziskem 44,41 procenta hlasů bude mít ve 150členné slovenské Národní radě 83 křesel. K ústavní většině jí chybí sedm hlasů. Poprvé od svržení komunismu v roce 1989 ovládne parlament v zemi jedna strana. Hlasovat přišlo téměř 60 procent voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…