Šéfové diplomacií Česka a Švédska souhlasí se vstupem nových členů do EU

11.06.2013 15:39

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a jeho švédský protějšek Carl Bildt se v pondělí ve Stockholmu shodli, že na nadcházející Evropské radě je nutné zahájit přístupové rozhovory se Srbskem. Oba politici sdílejí názor, že je v zájmu Evropské unie přijímat nové členy. Zaznělo to v první den Schwarzenbergovy návštěvy, o níž v úterý ČTK informoval tiskový odbor Ministerstva zahraničních věcí.

Šéfové diplomacií Česka a Švédska souhlasí se vstupem nových členů do EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Šéfové diplomacií ČR a Švédska na svém jednání rovněž zdůraznili potřebu, aby EU a USA sjednaly ambiciózní obchodní dohodu, která uvolní transatlantický trh.

Důležitá je i podpora zemí Východního partnerství

Bildt a Schwarzenberg také považují za důležité podporovat země Východního partnerství, které tvoří řada někdejších států Sovětského svazu. Český ministr hned v úvodu setkání poděkoval Švédskému království za velkorysé přijetí českých imigrantů v letech 1948 a 1968.

Se švédskou ministryní pro Evropu a demokracii Birgittou Ohlssonovou hovořil Schwarzenberg o budoucnosti hospodářské a měnové unie, o bankovní unii či problematice lidských práv, což jsou otázky, které Evropská unie aktuálně řeší. Na tato témata mají prý obě země velmi blízké názory. Ministři se také shodli, že je potřeba dění v EU více přiblížit jejím občanům.

Schwarzenberg a princezna Victorie zahájili seminář o inovacích

Ve švédském parlamentu se Schwarzenberg sešel s jeho předsedou Perem Westerbergem a za přítomnosti švédské korunní princezny Victorie zahájil seminář nazvaný Inovace a infrastruktura, který se konal v sídle Královské švédské akademie technických věd.

Schwarzenberga ve Švédsku doprovází delegace zástupců českých akademiků a podnikatelů. Ministrova návštěva v úterý pokračuje setkáním se starostou Stockholmu Stenem Nordinem a návštěvou Uppsalského inovačního centra, Uppsalského výzkumného parku a Univerzity v Uppsale.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…