Senát přijal kompromisní protikuřácký zákon

24.07.2009 1:23

Restaurace v Česku zůstanou i nadále kuřácké, pokud jejich majitelé nerozhodnou jinak. Zpřísní se naopak ochrana mladistvých před tabákem a alkoholem. Tyto a další změny obsahuje novela protikuřáckého zákona, kterou dnes schválili senátoři.

Senát přijal kompromisní protikuřácký zákon

Přijetí novely protikuřáckého zákona, která by především zakázala kouření v restauracích, provázela neobvykle dlouhá diskuse v Poslanecké sněmovně. Její výsledek musel odpůrce užívání tabáku zklamat, stejně jako jejího navrhovatele, poslance Borise Šťastného (ODS). Členové dolní komory parlamentu totiž na své červnové schůzi schválili kompromisní řešení. Provozovatel restauračního zařízení si podle nového zákona může svobodně vybrat, zda bude jeho podnik kuřácký či nekuřácký. Podle toho také označí restauraci nálepkou. „Rychlostí nejpomalejšího savce světa, lenochoda pětiprstého tak sněmovna postupuje krůček za krůčkem ve zpřísnění regulace kouření v restauracích, komentoval práci svých kolegů poslanec. Senátory ale přesto vyzval k podpoře protikuřáckého zákona, novela totiž zavádí více změn než jen nálepky v restauracích. „Přináší zřetelné posílení ochrany nekuřáků, důslednou ochranu dětí a konečně jednoznačný výklad a jasnou vymahatelnost," dodal Šťastný.

I přes kompromisní znění zákona se ale v převážně kuřáckém Senátu strhla debata na téma lidských práv kuřáků. Ty obhajoval zejména odpůrce omezování kouření, senátor Jaroslav Kubera (ODS). „Zkuste si představit politickou stranu, jejímž předsedou je Jiří Bartoška a jejímž generálním tajemníkem jsem já. Je to 1.200.000 lidí. A ona vás legrace přejde. A viděli jste sami, co se dá na Facebooku udělat. Až tu akci rozjedeme, využijeme k tomu vašeho šíleného antidiskriminačního zákona a začneme žádat svá práva," prohlásil senátor. Dodal, že od striktního nekuřáctví se v Evropě začíná pozvolna ustupovat, což je prý dobře. Senátor Jiří Dienstbier (nez.) pak doplnil, že zákon pustí dále jen proto, že kuřáky v podstatě neomezuje. „Doufám, že váš dlouholetý boj, který vedete, nedovedete do konce, protože také kuřáci mají svá práva," dodal Dienstbier.

Norma chce také zajistit podmínky pro vznik více záchytných protialkoholních stanic. Těch je v současné době v Česku nedostatek. Záchytky by mohly nově zřizovat kraje i soukromé subjekty, které by kraji tyto služby poskytovaly smluvně.

Právě tuto část novely chtěl změnit senátor Tomáš Julínek. Podnapilým podle něj chybí dostatečná ochrana na záchytkách, často tam jsou odvezeni i lidé přiotrávení alkoholem, kteří místo spánku a studené sprchy potřebují kvalifikovanou lékařskou péči. Kromě toho chtěl Julínek ještě více zvýšit pokuty za prodej alkoholu mladistvým. Nakonec ale svůj návrh nepředložil, novela by se totiž vrátila poslancům, kteří by ji zřejmě nestihli projednat před předčasnými volbami na své poslední zářijové schůzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…