Nemocnice nakupují přes zprostředkovatele. Až o třetinu dráž

22.12.2009 11:47

Nákupy nemocničních přístrojů se dějí často přes prostředníky, takzvané kompletátorské firmy. „Jde o nemocniční tunely,“ tvrdí ale kontrolní výbor sněmovny. Dochází tak k umělému předražování zakázek, mnohdy až o 30 procent.

Nemocnice nakupují přes zprostředkovatele. Až o třetinu dráž

Zdravotnickou techniku se stejným názvem totiž nemocnice kupují za ceny, které se liší i o desítky milionů. Na zakázku nemocnic si proto nedávno posvítili poslanci. Kontrolní výbor sněmovny nyní hovoří o předražování a prostoru pro korupci. Vyplývá totiž, že z 1,9 miliardy korun, které nemocnice dostaly v první zdravotnické výzvě Integrovaného operačního programu, bylo zbytečně utraceno až 600 miliónů.

„Podle nás dochází k nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky," řekl pro Lidové noviny (LN)  v této souvislosti Libor Ježek (ODS), jenž je ve výboru pro tuto problematiku zpravodajem. Podle něj, ale i názorů dalších poslanců hrozí, že ze tří miliard, které EU pro tuto výzvu poskytla, bude zbytečně vynaložena až miliarda korun.

Orgán EU kontroluje severočeské nemocnice

Podle LN právě nyní Kontroloři z Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) kontrolují zkoumají v souvislosti s podivnými nákupy faktury a smlouvy severočeských nemocnic, které jsou zapojeny do systému Krajské zdravotní. Jde o to, že jedna velká zakázka v hodnotě 400 miliónů korun na nákup přístrojů a zařízení zavdává závažná pochybení. „Můžu potvrdit, že se touto věcí OLAF zabývá. V této fázi ovšem nemůžeme poskytovat bližší informace," sdělil LN mluvčí úřadu Jörg Wojahn. Pokud kontrola nedopadne dobře, může to mít další následky na čerpání peněz z evropských zdrojů.

Do případu Krajské zdravotní se již zapojilo ministerstvo financí. Podle náměstka Jana Málka do vyřešení případu a skončení kontroly z EU, resort přiškrtil Krajské zdravotní peníze ze státního rozpočtu. LN v této souvislosti připomínají, že již jednou nedostala Krajská zdravotní kvůli podezření předražených nákupů peníze z Regionálního operačního programu.

Magnetická rezonance dražší o 100 procent?  

Aby čísla byla konkrétnější, LN poukázaly například na nákup magnetické rezonance, která se v Ústí nad Labem pořizovala za 44 miliónů, zatímco Nemocnice na Homolce tentýž přístroj pořídila za 24 miliónů. „Magnetická rezonance se koupila předraženě skoro o 100 procent," tvrdí někdejší zaměstnankyně Krajské zdravotní Alena Dernerová.

Miloslav Řehák, který při nákupu rezonance zastupoval Krajskou zdravotní, s tím ale nesouhlasí. „ My jsme kupovali kompletní pracoviště a kompletní softwarové vybavení, " hájí se Řehák. „To by ale ta ústecká rezonance musela být obložená zlatem," atakuje Dernerová. Řehák však připustil, že právě tento nákup také řeší OLAF, takže je brzy na nějaké ukvapené závěry.

Poslanec Libor Ježek ale upozornil na další podivné nákupy předražených přístrojů. Například počítačové tomografy (CT), které fakultní nemocnice pořizují za výrazně odlišné ceny. „Stejné stodvacetiosmiřezové CT bylo ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a ve Fakultní nemocnici Plzeň pořízeno za cenu přesahující 33 miliónů. Reálná cena na trhu přitom činí zhruba 25 miliónů," vysvětlil Ježek.

Nemocnice: Je to v pořádku! 

Zmiňované nemocnice ale nákupy vidí v pořádku. „Nabídková cena odpovídala konkrétní technické specifikaci přístroje, jeho příslušenství a programovému vybavení. V dané době se jednalo o technicky špičkový přístroj. Zmiňovaná cena o 10 miliónů korun nižší by odpovídala na trhu střední kvalitativní skupině přístrojů," Uvedla k problému tisková mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Renata Jenšíková.

Náměstek ministerstva zdravotnictví Marek Šnajdr tvrdí, že úřad proti nekalým praktikám při zadávaní zakázek bojuje. „U projektů, financovaných z těch Evropských fondů, požadujeme prokázání ceny obvyklé," tvrdí. A pokud je někde podezření na předražení, tak resort prý finance na nákupy krátí, zhruba prý u třetiny až čtvrtiny žádostí.     

Kontrolu jsme zadali sami, tvrdí Ježek    

Místopředseda kontrolního výboru Libor Ježek z kontrolního výboru v rozhovoru pro Lidovénoviny uvedl, že v posledních letech nedošlo na ministerstvu zdravotnictví k žádné kontrole, která by byla zaměřena hospodárné a efektivní využití veřejných prostředků. „Rozhodli jsme se to prověřit sami a zjistili, že při nákupech zdravotnických potřeb do šlo ke změně systému," tvrdí Ježek. „Od roku 2008 výrazně převažuje nákup od zprostředkovatelů, neboli kompletátorských firem nad nákupem přímo od výrobců. Nechali jsme si tedy zjistit, jak probíhal nákup magnetických rezonancí, počítačových tomografů a jiných větších přístrojů. A podle našeho zjištění jsou nákupy těchto přístrojů předražené až o 30 procent," uvedl dále Ježek.

Podle poslanec nelze nákup přístrojů srovnávat se stavbou domu, jak říkají šéfové nemocnic. „Zadavatelé nemají za povinnost postupovat co nejjednodušším způsobem, ale mají povinnost postupovat hospodárně," dodal Ježek. Poukázal také na to, že je zcela běžné, že kompletátorská firma spolu s nákupem magnetické rezonance dodá třeba nemocnici i lůžka, což je podezřelé a vytváří to pak silně korupční prostředí.   

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…