Rath útočí na Tluchoře: Není to mozkový titán, musel být namol

04.01.2010 19:04

David Rath v rozhlasovém rozhovoru kritizoval Tluchoře, Klause i Kalouska.

Rath útočí na Tluchoře: Není to mozkový titán, musel být namol

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) neudržel nervy na uzdě a nevybíravě počastoval svého parlamentního kolegu Petra Tluchoře (ODS). „Nepatří mezi mozkové titány, ale to nemohl říct střízlivý," řekl během rozhovoru na radiu Impuls Rath, který je rovněž poslancem.

Rath reagoval na vyjádření o zdravotnických poplatcích. Tluchoř ČSSD vyčetl, že ve sněmovně předkládá společně s KSČM návrh zákona na úplné zrušení zdravotnických poplatků a přitom ve volebním programu hovoří o nutnosti zvýšení spoluúčasti pacientů. "Před volbami se snaží zrušit regulační poplatky a po volbách sami nějakou spoluúčast budou zavádět, akorát jí budou říkat jinak," uvedl Tluchoř.

To řekl po Silvestru?

To socialistického exministra Ratha nenechalo chladným a navíc se moderátora Václava Moravce otázal, zda vyjádření Tluchoře nenatáčeli po silvestrovských oslavách. "Netočili jste to třeba po Silvestru? To vypadá, že ten člověk byl úplně namol opilý," opáčil Rath a dodal: "Nepatří mezi mozkové titány, ale tedy to, co tady jsem slyšel, tak mám pocit, že nemohl říct střízlivý." Moderátor byl výrokem zaskočen a pouze kontroval, že nikoliv, ale o pár dnů dříve ve sněmovně.

Rath tak napodobil svého předsedu Jiřího Paroubka, který zneuctil ekonoma Aleše Michla v nedělním pořadu České televize.

Ten rovněž na ekonomův výrok reagoval slovy: ""Toho chlapce sleduji již déle. Toho jste sebrali někde na ulici na Silvestra?"

Více v článku: Chlapec z ulice, obul se do Michla Paroubek

Rath kritizoval i  prezidenta Václava Klause, který po setkání s premiérem Janem Fischerem prohlásil, že nebude podepisovat zákony zvyšující státní schodek. „Mě docela mrzí, že Václav Klaus stejně zásadový nebyl v situaci, kdy podepisoval zákony, kterým říkáme zjednodušeně Topolánkův batoh, které snižovaly daňové příjmy i příjmy do zdravotního pojištění, i příjmy do sociálního pojištění," řekl Rath a narážel tak na zákony, které prosadil Topolánkův kabinet.

Poukázal i na skutečnost, že rekordní schodek rozpočtu za rok 2009 je dílem tehdejšího ministra "génia ve světě financí" Miroslava Kalouska (TOP 09), který rozpočet postavil téměř na pětiprocentním růstu.

Koupil jsem lidem psa a elektrocentrálu 

Hejtman se dále pochlubil svou štědrostí. David Rath totiž pobírá dva platy, jeden hejtmanský a druhý poslanecký. Vzdávat funkcí se nechce a dříve veřejnosti slíbil, že jeden ze svých platů rozdá potřebným. Rodině s dvěmi postiženými dětmi koupil podle svých slov nedávno elektrocentálu za 40 tisíc korun. Před Vánoci pak nevidomé ženě slepeckého psa za 30 tisíc korun. O jiném postupu neuvažuje, i kdyby obhájil v květnu poslanecký mandát. "Chci takto pokračovat," zdůraznil v radiu.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…