Pomozme začínajícím lékařům, nebo utečou do ciziny, varuje Jurásková

14.03.2010 9:22

Zlepšit podmínky pro mladé lékaře tak, aby pro ně počáteční léta praxe neznamenala kromě zkušeností hlavně trauma. Cíl ministryně Juráskové.

Pomozme začínajícím lékařům, nebo utečou do ciziny, varuje Jurásková

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková chce vyjít vstříc mladým lékařům. Udělá změny ve vyhlášce, která upravuje přípravu na atestaci. Norma by podle ní mohla vyjít zhruba za dva měsíce. Na změnách se ale musí shodnout celá odborná lékařská veřejnost.

Jurásková se s mladými lékaři sešla a více než 2,5 hodiny debatovala s nimi i zástupci lékařských fakult, České lékařské komory a odborných společností o tom, jak nynější nevyhovující systém vzdělávání upravit.

Uvedla, že od doby, kdy nastoupila do úřadu a kdy loni v červnu vyhlášku podepsala, byla připravena o ní jednat. Přiznala, že už při jejím podpisu věděla, že není ideální a  že všem nebude vyhovovat.

Lékařská veřejnost se nemůže shodnout, říká Jurásková 


"Nicméně odborná lékařská veřejnost nebyla schopna se stoprocentně dohodnout na tom, jak má vyhláška vypadat. A vzhledem k tomu, že financování rezidenčních míst pro lékaře v nemocnicích na rok 2010 bylo vázáno mimo jiné i touto vyhláškou, podepsala jsem ji," uvedla ministryně. Ta předpokládá, že výzva mladých lékařů přiměje odbornou veřejnost k dohodě o tom, jaké změny je třeba udělat.

Za osm a půl hodiny dostanou desetinu mzdy


Mladí lékaři v diskuzi s Juráskovou uvedli, že jim některé nemocnice, které je připravují na atestaci, dávají například jen desetinový úvazek, čemuž odpovídá také plat. Místo desetiny pracovní doby ale v nemocnici tráví dobu celou - tedy 8,5 hodiny. Lékaři se tak cítí zneužíváni.

Jurásková označila tuto praxi za porušování zákoníku práce. Vyzvala lékaře, ať vše sdělí odborové organizaci v nemocnici nebo zřizovateli, jímž je v případě fakultních nemocnic je ministerstvo zdravotnictví.


Šéfka resortu zdravotnictví je rozhodnutá se za mladé lékaře bít. "Velmi apeluji na zdravotnická zařízení, aby zaměstnávali tyto lékaře za standardních podmínek odpovídajících zákoníku práce, protože rezidenční místo a finanční prostředky, které na ně plynou, jsou na vzdělávání. Není to jediný finanční zdroj pro jeho plat, to je naprosto mylný výklad, poškozuje lékaře a to je špatně," řekla ministryně novinářům s tím, že pokud se situace nezlepší, hrozí, že mladí čeští lékaři budou odcházet za prací do ciziny.

"Ale nepovažuji za dobrou zprávu pro českého pacienta, že se takto vzdělaný lékař do českého zdravotnictví nevrátí," uvedla.

Foto: mzcr.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…