Odchody mladých lékařů do zahraničí lidé chápou

19.03.2010 10:15

Více než osmdesát procent lidí si myslí, že mladí lékaři v českých nemocnicích nemají důstojné podmínky k práci. Jejich odchod do zahraničí tak nekritizují. Uvádí to průzkum společnosti SANEP.

Odchody mladých lékařů do zahraničí lidé chápou

Ministerstvo zdravotnictví by mělo dle mínění 87,4 procent dotázaných hledat cestu k tomu, aby v naší zemi mohli mladí lékaři, kteří se připravují na atestace, pracovat za přijatelných a důstojných podmínek, které jsou srovnatelné se zeměmi EU.

Mladí lékaři kritizují nízké finanční ohodnocení během odborné přípravy a hrozí kvůli tomu hromadným odchodem do ciziny. Většina - 62,2 procent respondentů - v průzkumu společnosti SANEP ale považuje tyto protesty mladých lékařů za oprávněné. Případný hromadný odliv mladých lékařů by však mohl podle nich výrazně ohrozit kvalitu a dostupnost českého zdravotnictví. O tom je přesvědčeno 72,4 procent lidí.

Polemika:
Kochan (ODS): Vedení kraje mladé lékaře ignoruje
Třešňáková (ČSSD): Volební kampaň začíná

Na ustavujícím shromáždění občanského sdružení Mladí lékaři přitom ministryně zdravotnictví Dana Jurásková nespokojeným absolventům lékařských fakult slíbila, že udělá změny ve vyhlášce upravující přípravu na atestaci, podotýká SANEP.

Stávající úroveň českého zdravotnictví přitom hodnotí 39,2 procent respondentů jako standardní a 37,8 procent dotázaných jako dobrou. Naopak jako nevyhovující vnímá kvalitu českého zdravotnictví 9,6 procent dotázaných. 59,4 procent občanů se rovněž domnívá, že mladí lékaři mají v České republice perspektivu.

Téměř absolutní většina dotázaných, tedy přes devadesát procent pak je přesvědčena, že by ministerstvo zdravotnictví mělo více dbát na to, aby se v ČR vychovávaly nové lékařské kapacity.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 12. až 16. března. 2010. Odpovídalo téměř 16 tisíc dotázaných.



Foto: mzcr.cz, graf: SANEP 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…