Drábkovy reformy rozvrátí české zdravotnictví, varuje ČLK

03.09.2010 13:35

Česká lékařská komora v prohlášení uvedla, že návrhy ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka na snížení platů veřejného sektoru, rozvrátí české zdravotnictví a prohloubí ekonomickou krizi.

Drábkovy reformy rozvrátí české zdravotnictví, varuje ČLK

Kritika od České lékařské komory (ČLK) se snesla na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka a ministra zdravotnictví Leoše Hegera, oba z TOP 09. Lékařské organizaci se nelíbí Drábkovy návrhy na snížení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru, které se dotknou i lékařů a zdravotních sester. Hegera zase viní z toho, že se za lékaře ČLK nemohla postavit.

ČLK nedostala vůbec možnost vyjádřit se k návrhu, který přitom drasticky zhoršuje profesní podmínky tisíců jejích členů, uvedl v prohlášení její prezident Milan Kubek. "V rozporu s politickou korektností se pak ministr Drábek nakonec rozhodl předložit do vlády jiný návrh, než který mohly některé subjekty připomínkovat. Tento návrh nejvíc postihuje právě zdravotníky, kteří mají přijít o tarifní tabulku, kterou pro ně před lety vyjednal Lékařský odborový klub (LOK)," sdělil.

ČLK návrhy připomínkovat mohla, vzkazuje ministerstvo

"Není pravda, že by ČLK nedostala některý z podkladů k připomínkám," uvedla mluvčí MPSV Viktorie Plívová. Z ministerstva podle ní odcházely sociálním partnerům do připomínkového řízení všechny návrhy.

Návrh na snížení platů zaměstnanců veřejného sektoru o zhruba 15 miliard korun je ekonomicky nesmyslný, povede ke snížení kupní síly obyvatel, a tedy ke snížení spotřeby, což prohloubí ekonomickou krizi, napsal Kubek.

Je to poslední hřebíček do rakve zdravotnictví

České nemocnice v současné době podle Kubka marně shání více než 700 lékařů. Vlna odchodů lékařů z Česka sílí. Uskutečnění návrhu by podle Kubka byla zřejmě posledním hřebíčkem do rakve českého zdravotnictví.

Více:

Heger mění postoj ministerstva. Chce spolupracovat s ČLK

ČLK nedoporučuje lékařům vybírat 100 Kč za neschopenku

ČLK: Pacienty čeká omezení zdravotní péče

Foto:top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…