Heger: Pacienti přeceňují své problémy. Za specialistu dvě stovky

27.09.2010 19:00

Cílem v politice by podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera měla být zodpovědná správa země a věcí veřejných. Řízení státu by prý mělo jít cestou kompromisu. Vedení společnosti by podle něj nemělo být sociálně příliš tvrdé, ale ani přehnaně rovnostářské.

Heger: Pacienti přeceňují své problémy. Za specialistu dvě stovky

Chybějících 10 miliard pro zdravotnictví na příští rok je podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) způsobeno jistou neefektivitou. On sám místa, ve kterých je zaznamenán největší odliv peněz ze zdravotnictví, nazývá černými dírami. Jakým způsobem je chce eliminovat - i na to byl dotázán v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Bez doporučení u specialisty až 200 korun poplatek 

„Řešením jsou různé cesty, já jsem navrhl, aby se upravily regulační poplatky a aby se zpoplatnil přímý vstup ke specialistovi," uvedl Heger. Ministr se domnívá, že mnohdy zdravotní péči prodražují samotní pacienti. Je sice přirozené, že pro sebe chtějí tu nejlepší péči, ale někdy své zdravotní potíže v podstatě „přecení" a s obtížemi, které by vyřešil i praktický lékař jdou ke specialistovi. Odtud podle něj utíkají z resortu peníze. Nově by se tak u specialisty bez předchozího doporučení od praktického lékaře platilo 200 korun.

Další cestou úspor je podle něj koordinovanější lékařská péče. Měli by se podle něj vypracovat směrnice, podle kterých by bylo jednoznačné, kdo za pacienta vlastně odpovídá, kdo mu může předepisovat léky, jak si mají lékaři pacienta rozdělit a podobně. Na otázku kdy si myslí, že by toto přišlo do praxe, odpovídá otevřeně. „Budeme to schopni napsat do zákona až v příštím roce, nejdříve tedy v roce 2012.

Soupis nadstardantních úkonů není lehkou záležitostí

Další plánovanou změnou by také bylo vypracování standardních zákroků. Ty, které by nebyly na seznamu a byly by tedy považovány za nadstandard, by mohl pacient využít na základě příplatku. Sám ministr podotýká, že „sepisování nebude mít vlastně nikdy konec". Dodává však, že resort pod jeho vedením má připravenou novelu zákona, na základě které by bylo možné připlácet si ve zdravotnictví na určité materiálové výkony.  

Na petiční akci „Děkujeme, odcházíme" pak ministr reaguje slovy:  „Odejít do zahraničí pracovat je velké dobrodružství a těch lidí, co jsou připraveni, je málo. Mám zkušenosti se studenty medicíny a tolik jich neodjíždí ani na stáže do zahraničí." Přesto nechce situaci podcenit, uvědomuje si, že podmínky k práci lékařů jsou v České republice stále složitější a že tuto petiční akci už stvrdilo svými podpisy 3000 lékařů z celkových 16 000. Bude se je prý však snažit přesvědčit, že pro ně hodlá něco dělat a zlepšit jejich podmínky.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

11:03 Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

Ukrajinské ozbrojené síly oslabuje a vyčerpává boj o oblasti na severovýchodě Ukrajiny, poblíž Chark…