Nedostal zpět práci na příkaz pražské ODS? Engel zešílel, zuří Šťastný

18.02.2011 21:02

Lékařský odborářský vůdce Martin Engel má problém. Nechtějí ho přijmout zpět do vinohradské nemocnice, kde před tím, než zahájil akci „Děkujeme, odcházíme“, pracoval. Z nemožnosti návratu obvinil pražskou ODS, jejíž reakce ústy předsedy na sebe nenenechala dlouho čekat.

Nedostal zpět práci na příkaz pražské ODS? Engel zešílel, zuří Šťastný

„Vinohradská nemocnice mě odmítla vzít zpět. Prý už má za moje místo náhradu. Osobně si ale myslím, že za tím vším je příkaz pražské ODS," řekl Engel v pátek deníku Právo a narazil tak na předsedu pražské ODS Borise Šťastného. Ten je zároveň i předsedou zdravotního výboru sněmovny a odpůrcem lékařských odborářů.

"Mám obavy, že pan Engel z toho všeho už samou zlobou zešílel. Znamená to snad, že když vedení motolské nemocnice také obsadilo řadu výpověďmi uvolněných míst, tak to bylo na příkaz pražské ČSSD? Úplný nesmysl," řekl vyjádřil se rozzlobeně pro ParlamentníListy.cz Šťastný.

Tím Šťastný naráží na skutečnost, že šéf fakultní nemocnice Motol a pražský zastupitel za ČSSD Miloslav Ludvík také postupoval obdobným způsobem ve snaze zajistit chod nemocnice jako jeho kolega Marek Zeman, který je ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a současně členem ODS.

"Odmítám jakékoli politické tlaky v souvislosti s výpověďmi nebo jejich vzetím zpět a důrazně vyzývám všechny politiky, aby se vyhnuli jakémukoli politickému tlaku na manažery nemocnic, ať už v neprospěch nebo naopak ve prospěch odborářů při obnovování pracovního poměru," vyzval prostřednictvím ParlamentníchListů.cz Šťastný.


Engela už v nemocnici nechtějí 

Předseda Lékařského odborového klubu si zřejmě "naběhl na vidle". Aby šel příkladem, v rámci akce Děkujeme, odcházíme podal mezi prvními výpověď z radiologického oddělení Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech. Ředitel nemocnice Marek Zeman ParlamentnímListům.cz potvrdil, že zpět už Engela nevezme.

Tím, že ředitel Engelovi neumožní stáhnout výpověď, využil v praxi jednu z mála příležitostí, jak se zákonně zbavit odborového předáka, který jinak požívá poměrně vysoké právní ochrany. "Na některá místa již byli přijati lékaři noví, někde budeme počty lékařů snižovat," vysvětlil nicméně Zeman.

Související: Engel to odnesl. Jeho nemocnice ho nechce zpět


Volemana ještě probereme

O druhém předákovi odborů Miloši Volemanovi, který v téže nemocnici pracuje jako chirurg, prý bude vedení ještě jednat. Nicméně sám Voleman už dříve deklaroval, že pokud se do nemocnice nebudou moci vrátit všichni lékaři ve výpovědi, nevrátí se ani on sám.

Vedení nemocnice dokonce poslal požadavek na garanci toho, „že všem lékařům, kteří se rozhodli výpověď odvolat, bude ze strany FNKV vyhověno". „V opačném případě budou naplněny důvody uplatnit Smlouvu o solidaritě, což v praxi znamená, že lékaři jsou zavázáni ve výpovědi setrvat a stejně tak učiní i lékaři v rámci regionu a případně i celé ČR.," vyhrožuje Voleman.

Související: Návrat krize? Odborář Voleman vyzve lékaře: Nestahujte výpovědi


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…