Do rozpočtu zdravotnictví vede dvanáct tunelů, tvrdí exposlanec

01.07.2011 18:47

Existuje až dvanáct různých tunelů do zdravotnictví, říká bývalý lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Problém představoval již pro reformy připravené exministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem a jeho týmem. O těch současných z dílny Leoše Hegera říká, že jsou jen trochu upravenou verzí Julínkových.

Do rozpočtu zdravotnictví vede dvanáct tunelů, tvrdí exposlanec

Hovorka se proti Julínkově zdravotní reformě začal výrazně vymezovat od podzimu roku 2007. V křehké koalici ODS, KDU-ČSL a Zelených tak představoval výraznou trhlinu. Ještě předtím ale nepodpořil tzv. Topolánkův reformní batůžek, obsahující mimo jiné jednotnou daň, stropy na odvody sociálního a zdravotního pojištění a poplatky ve zdravotnictví.

Nyní bývalý zákonodárce, pracující pro odbornou komisi KDU-ČSL v oblasti zdravotnictví, kritizuje reformy ministra Leoše Hegera jako mírně přepracovanou verzi původních Julínkových plánů. A podotýká, že stejně důležité jako reformy je i hledání cest, jak omezit plýtvání peněz při realizaci nákupu zdravotnické techniky.

Psali jsme:
Jiří Krampol: Velmi surově o českém zdravotnictví
Rath varuje: Chudí budou moci žebrat, nebo skonat doma pod peřinou

Dvanáct tunelů

„Tunelů do zdravotnictví je minimálně dvanáct. Nákupy očkovacích látek, záležitost s pořizováním přístrojů, kdy se podobně jako na ministerstvu obrany nakupuje přes prostředníky, věci které se týkají elektronických receptů a centrálního úložiště dat v podání Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Dále pak věci zadávání zakázek do fakultních nemocnic firmám s nejasnou majetkovou strukturou, nebo například provázanost zdravotních pojišťoven s nemocnicemi, viz fúze Agelu s Hutnickou a Českou národní zdravotní pojišťovnou, čímž vznikl nikoli formálně, ale fakticky koncern," upozorňuje bývalý rebelující poslanec.

Nejzásadnější problém nakupování zdravotnických přístrojů přes prostředníky, a zároveň mechanismus, který předražování umožňuje, je podle Hovorky podmínka dosažení určitého ročního obratu pro firmy, které by se tendrů chtěly účastnit. „Bývá to nastaveno od několika stovek milionů až po půl miliardy ročně. To jednoznačně diskvalifikuje samotné výrobce zařízení, které svůj produkt musí prodat překupnické firmě. Ta si naúčtuje marži okolo 25 procent, ale někdy to bývá i procent padesát," vypočítává ztráty při nákupu přístrojů Hovorka.

Rozhovory, články, analýzy: ZDRAVOTNÍ REFORMA

Pusťte do tendrů výrobce

Pokud by se prý požadavek minimálního obratu pro výběrová řízení přímo zakázal zákonem, byla by to cesta, jak předraženým nákupům přístrojů do nemocnic zabránit. Tendrů by se pak podle Hovorky účastnili i samotní výrobci s úplně jinými cenami.

Dalším trikem je zadávání zakázek na přístroje v balíčku. „Mnohdy jde o věci, které spolu příliš nesouvisí. Třeba se objedná a vybere nějaký velmi drahý přístroj a k tomu polohovací lůžka. Výsledek je úplně stejný- výrobce, schopný dodat svůj vlastní produkt levněji, je z toho tendru předem vyloučen, protože obě zařízení nevyrábí," říká lidovecký expert přes zdravotnictví.

Co je to upgrade? Kus za kus, starý za nový a bez tendru

Byznysmeni ve zdravotnictví ale vymysleli ještě jiné fígle. Zakázka se přidělí předem určenému zájemci proto, že se oficiálně hovoří nikoliv o nákupu, ale upgradování zařízení. Jenže o žádný upgrade prý ve skutečnosti nejde. „Firma přijede, odveze starý přístroj a doveze nový. Jde o regulérní obcházení litery zákona týkající se výběrového řízení. To vše brání soutěžení reálné ceny u potřebného vybavení. Ukázkovým případem je kauza Krajská zdravotní. Tam dokonce audit v režii ČVUT ukázal reálné ceny soutěžených přístrojů v zahraničí. Stejné problémy ale byly i v Liberecké nemocnici či v Plzni," jmenuje poslanec jednotlivé případy.

Podezřelé tendry v Krajské zdravotní, poskytovateli zdravotnických služeb v Ústeckém kraji, stály podle současného vedení ČSSD na Ústecku i za pokusem o odvolání bývalého krajského lídra strany Petra Bendy z postu předsedy představenstva Krajské zdravotní, plánovaným na zasedání krajského zastupitelstva na tuto středu. Benda ale nakonec rezignoval sám.

K tématu:
Rath: Hegerova zdravotní reforma zcela rezignuje na princip solidarity
Vzorec na léčení. To připravuje Heger. Kolik bude stát rok života?
Heger uspěl se třemi reformními zákony
Rath: Z ministra Hegera se stal doručovatel Julínkových návrhů
Šéf postižených Krása křičel na Hegera. Skončíme jako bezdomovci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…