Ministerstvo zdravotnictví prý kryje nákup předražených přístrojů

07.07.2011 9:56

Prodej zdravotnické techniky se v Česku jeví jako velmi lukrativní byznys. Na přístroje pro specializovaná centra totiž přispívá EU, takže nikoho příliš nepálí, jak draze se přístroje nakoupí. Ukazuje se přitom, že by se dala ušetřit až třetina nákladů. Alarmující zprávy z nemocnic už přiměly k jednání i českou policii.

Ministerstvo zdravotnictví prý kryje nákup předražených přístrojů

Již řadu let se hovoří o tom, že nákupy zdravotnické techniky jsou v Česku předražené. Příkladem za všechny může být nákup, který provedla krajská nemocnice v Karlových Varech. Ultrazvuk Volcano jehož výrobní cena je asi 2,6 milionu korun koupila nemocnice za tři a půl milionu korun od obchodní společnosti Hospimed. Předraženými nákupy už se zabýá i policie. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Za vším hledej ministerstvo

Nákupy přístrojů se provádějí z peněz evropských fondů, tedy z peněz všech evropských daňových poplatníků. Nemocnice v Karlovarském kraji přitom není zdaleka jediná, která provedla obchody podobného rázu. Předražené přístroje pořídila také nemocnice v Ústí nad Labem či v Plzni, kde byli některé přístroje nakoupeny až o třetinu dráž. Oslovená zdravotnická zařízení však nařčení z plýtvání odmítají.

Související: Heger hodlá zvednout poplatky u lékaře

"Zřejmě uvádíte cenu odpovídající letošnímu roku 2011. Z hlediska roku 2009, kdy se přístroje nakupovaly, je taková cena nevěrohodná. Dle našeho názoru platí v oblasti zdravotnické techniky obecné pravidlo: co stojí dnes 7-8 mil. Kč, mohlo v první polovině roku 2009 stát zcela objektivně 10 milionů," uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Renata Jenšíková.

Lidská práva nejsou jen o Romech

Nemocnice také poukazuje na to, že evropský dotační program má na starosti ministerstvo zdravotnictví a to zmiňované nákupy posvětilo, když stanovilo cenové stropy pro nákup přístrojů. Pokud se do těchto cenových limitů zprostředkovatelé obchodu vejdou, formálně je vše v pořádku.

Formální výběrová řízení

Dodávky do traumatologických a onkologických center už nechalo ministerstvo zdravotnictví prověřit auditem společnosti KPMG. Z výsledků prověrky KPMG vyplývá, že nemocnice sice mají povinnost vypisovat na nákup přístrojů výběrová řízení, ale ta mají povětšinou jen formální charakter. Do celé řady z nich se přihlásí jediná firma, která následně výběrové řízení vyhraje.

Dále čtěte:  Rath řádil: Kvůli vládě nás budou léčit křenovými plackami

Ústecká Krajská zdravotní a.s. např. vypsala soutěž na dvacet přístrojů a stanovika maximální ceny, za něž je ochotna přístroje koupit. Do výběrového řízení se přihlásila jen a pouze společnost Hospimed, která za přístroje požadovals přesně tu maximální cenu, na kterou byla KZ.a.s. ještě ochotna přistoupit a zakázku tak vyhrála.

"Důvodem, proč jsme zakázky nezrušili, byla především akutní potřeba dodávky technologie, zejména u přístrojů pro onkologické pacienty," vysvětluje postup KZ a.s. mluvčí Jiří Vondra.

K tématu: Benda rezignoval. Dřív, než ho stihli odvolat

Za zmínku stojí, že podezření z plýtvání penězi na nákup přístrojů ve společnosti Krajská zdravotní a.s., která spravuje síť nemocnic v Ústeckém kraji, bylo jedním z z důvodů, proč na post šéfa firmy rezignoval dosavadní předseda představenstva a přítel poslance Paroubka Petr Benda. Cítil totiž, že mezi krajskými zastupiteli již nemá podporu a raději odstoupil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…