Češi by zdravotním sestrám přidali, tvrdí průzkum

12.09.2010 10:12

Většina obyvatel Česka je přesvědčena, že zdravotní sestry jsou za svou mimořádně namáhavou práci ohodnoceny nedostatečně.

Češi by zdravotním sestrám přidali, tvrdí průzkum

Nicméně většina respondentů internetového průzkumu společnosti SANEP považuje za dostatečně kvalitní pouze české sestry, zahraničnímu personálu prý chybí kvalifikace. Ankety se zúčastnilo 6433 osob ve věku od 18 do 69 let.

Skoro jako horníci

Podle 57,9 procent dotázaných neodpovídá platové ohodnocení náročnosti práce zdravotní sestry. Toto povolání je dokonce hodnoceno jako druhé nejnebezpečnější hned po hornictví.

Drtivá většina, tedy 96,9 procenta respondentů považuje práci pomocného zdravotnického personálu za naprosto nepostradatelnou.

Naprosto zásadní nedostatek sester v českém zdravotnictví vede k angažování zdravotnického personálu ze zahraničí, například z Ukrajiny či Slovenska. A právě horší orientace v domácím jazyce může u pacientů vyvolávat pocit menší odbornosti., což také potvrzuje 47,8 procenta dotázaných, které nedůvěřují zdravotním sestrám ze zahraničí, a to včetně Slovenska.

Reforma by měla vše napravit

Značná část dotázaných (80,5%) se rovněž domnívá, že v rámci připravované reformy zdravotnictví by měla být věnována větší pozornost platovým podmínkám zdravotních sester.

Shrnuto a podtrženo, Češi oceňují odbornost český sester a proto považují jejich mimořádně nízké platy za nedostatečné.


Dále čtěte:

Foto: aorn.org

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…