Podvody lékařů. Možná jste právě absolvovali chirurgický zákrok

29.08.2011 18:38

NÁMĚT ČTENÁŘE Pacienti by si měli dávat pozor na to, aby si jejich lékaři u pojišťoven neúčtovali peníze za zákroky, které nikdy neprovedli. Jak ukazuje praxe, i když jde většinou spíše o dílo náhody, stále více se množí případy, kdy jsou na pacienty lékařem účtovány výkony, i když ten o nich vůbec neví a často dokonce k danému lékaři už léta nepřišel. Jak tomu předcházet? Kontrolou u své zdravotní pojišťovny, která má na požádání povinnost předložit pacientovi výpis úkonů, jež na něj byly účtovány a proplaceny.

Podvody lékařů. Možná jste právě absolvovali chirurgický zákrok

"Nedávno jsem šel na odběry krve kvůli předoperačnímu vyšetření. Moje doktorka měla dovolenou, a tak jsem vyrazil za doktorkou, která ji zastupovala. Vynechám tu omáčku okolo, i to, kde jsem všude byl, než jsem konečně dorazil za někým kompetentním. Při kontrole zdravotní karty mně však řekli, že nejsem u nich v registru, že jsem od 1. března zaregistrovaný u jiné doktorky. U ní jsem jsem však v životě nebyl a vůbec ji neznám. Přitom na mě několik měsíců prý pobírá nějakou apanáž. Ptám se, jak je tohle vůbec možné," napsal do redakce ParlamentníchListů.cz čtenář, který si přál zůstat v anonymitě.

Redakce se proto zajímala, jak to opravdu je. Ukázalo se, že s onou "apanáží" to není nijak závratné.

"Pojišťovny lékařům platí měsíčně zhruba 50 korun za pacienty v kartotéce, i když k doktorovi vůbec nepřijdou. Je to takový paušál za pacienta v evidenci," vysvětlil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod. To, zda došlo v jednání lékařů k dalšímu pochybení, neokomentoval. Prezident Svazu pacientů Luboš Olejár k tomu ParlamentnímListům.cz dodal jen to, že je důležitá vzájemná důvěra mezi pacientem a ošetřujícím lékařem.

Čtěte také:


"A ta spočívá třeba i v tom, že v případě, pokud se chystají u původně ošetřujícího lékaře nějaké změny směrem k pacientovi, měl by mu o nich podat nějakou informaci - písemně nebo i telefonicky - třeba jen prostřednictvím sms zprávy. Ve větších městech je to často již standardní, avšak všude se najdou výjimky. A problém může být nejen na straně lékaře, ale i pacienta - třeba jen v tom, že není k zastižení na kontaktech, jež má lékař k dispozici," uvedl Olejár pro ParlamentníListy.cz.

Podvodníci mezi lékaři občas jsou

Jisté je jedno, že případů, kdy lékař využije pacienta jakýmkoliv způsobem ku svému prospěchu, je více, sem tam se objevují i v médiích.

Vloni na jeden takový "podvod" přišel například i sedmdesátník Antonín T. z Prahy. Z podrobného výpisu pojištěnce zjistil, že si jeho ortoped účtoval za fiktivní léčbu kyčelních kloubů. Ortoped, ke kterému Antonín T. už léta nechodil.

Pojišťovna však přesto lékaři nejrůznější zákroky, které pacient neabsolvoval, uhradila. A lékař si troufal čím dál víc.

Čtěte také:


"Z výpisu je zřejmé, že ortoped na mě zpočátku odebíral menší částky. Když to procházelo bez obtíží, tak se čerpání z mého účtu u zdravotní pojišťovny zvýšilo na téměř 4 500 korun za loňský rok," přiblížil pan Antonín T, bývalý voják z povolání.

Ortoped však pochopitelně to, že by úmyslně vykazoval fiktivní výkony, popíral.

"Pokud si vzpomínám, revizní kontrola u mě byla pouze jednou. Tehdy se přišlo na to, že došlo k chybě v přepsání rodného čísla u jednoho z pacientů. Tím se objevovaly úkony u jiného člověka. Věřím, že kdyby mi dotyčný člověk zavolal, určitě bychom záhadě přišli i tentokrát na kloub," vysvětloval tehdy dotyčný lékař.

Případ nakonec skončil ve ztracenu. Přesto ukázal, jak tomu předcházet.

O výpis žádá pojišťovny stále víc lidí

"O výpis, který může nesrovnalosti odhalit, žádá pojišťovnu stále více lidí. I proto, že je výpis zdarma. Stává se, že občas některý z nich poukáže na chyby, které v něm najde. My pak věc prošetříme, a když se ukáže, že proplacený úkon lékař neprovedl, strhneme mu už zaplacené peníze z příští platby," vysvětlil dále ParlamentnímListům.cz mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod. Podle něj však není podvádění s vykazováním úkonů masové, jde spíše o ojedinělé případy.

Čtěte také:


Neustálý přehled o tom, za co lékař dostává peníze, mají nyní hlavně držitelé elektronické zdravotní knížky iZIP. Ti si tam totiž veškerou provedenou lékařskou péči mohou kontrolovat. "Ovšem pouze od té doby, co si elektronickou knížku pořídili, nikoli roky zpětně," upozornil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Čtěte také:


Ten, kdo by chtěl mít přehled o tom, kolik lékaři dostali zaplaceno za péči, kterou pacientovi poskytli (a jakou uvedli), má však nyní velmi podobnou možnost i v dalších větších zdravotních pojišťovnách. Stačí pak jen zažádat o přístupová hesla a přes internet lze poplatky zkontrolovat i tři roky zpátky.

Podle prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára však lidé o výpisy hlavně v menších obcích nežádají ze strachu, aby si nerozlobili lékaře, na kterém jsou závislí.

Lékař účtuje, co nemá - může to pacienta poškodit?

Ten, kdo si však myslí, že to na něj jako pacienta nemusí mít vlastně žádný dopad, se mýlí. Odvaha k tomu, aby nahlédli pod pokličku svých lékařů nechyběla například jedné pacientce z Veselí nad Moravou. Tam nedávno právě díky takové kontrole policie vyšetřovala doktory z místní nemocnice, kteří si vykazovali neexistující recepty za více než třičtvrtě milionu korun. Jedna z pacientek si totiž uvědomila, že v případě, že by na ni byly vykazovány falešně léky, v okamžiku, kdyby některý z nich opravdu potřebovala, nemusela by ho dostat proplacený.

„K odhalení tak došlo vlastně náhodou. Klientka totiž měla strach, že pokud by falešně vykázaný lék někdy potřebovala, neproplatili bychom jí ho s tím, protože už ho jednou měla. Ani ve snu ji nenapadlo, že by to mohlo vést k odhalení tak velikého případu, který skončí v rukou policie," uvedla mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková.

Čtěte také:


I ona však zdůraznila, že jsou podobné případy podle ní spíše výjimkou. Ačkoliv se klienti na pojišťovnu obracejí s žádostmi o vysvětlení výpisu poměrně často, většinou jde buď o nedorozumění, nebo o chybu způsobenou překlepem.

„Lékař se může přepsat v rodném čísle, a péče je pak vykázaná na někoho jiného. V případě stížností případ řeší mimořádná revizní kontrola," vysvětlila běžný postup Kadečková.

Letos se prověřovaly už desítky případů

To, že se díky elektronickým účtům daří odhalovat podvodníky, potvrzuje i zpráva Svazu pojišťoven. Podle ní jen letos se prověřovaly už desítky případů. Mezi nimi byl například i chirurgický výkon, na kterém pacient ve skutečnosti nikdy nebyl.

„Většinou se jedná o škody v řádech deseti až statisíců korun. Manipulace s předpisy léků však není jen výsadou některých lékařů, ale také lékáren - k nejčastějším patří manipulace s počtem předepsaných balení léků," uvádí Svaz pojišťoven.

Prezident Svazu pacientů Luboš Olejár pak redakci dodává, že kvůli falešně vykázané péči jsou v této oblasti úniky deset až patnáct procent. "Důslednými kontrolami by je s velkou pravděpodobností bylo možné však srazit na pět. To by byly již poměrně znatelné úspory, jež by měly být vítané hlavně nyní, kdy se ze všech stran hovoří o úsporách," řekl Olejár.

Výpisy odhalí omyly i podvody. Ukážou ale i cenu zdraví

Jak už bylo výše uvedeno, písemný výpis zdravotní péče od pojišťovny je zdarma. Lze o něj požádat buď osobně na pobočce pojišťovny, u které je dotyčný člověk pojištěn, anebo písemně. K žádosti stačí pár vět, napsaných i rukou. Zhruba do měsíce pak pojišťovna pošle doporučeně do místa trvalého bydliště celý výpis.

Vedle toho, že může skutečně ukázat na chyby a nepravosti ve výkazech ošetřujících lékařů, zároveň je i sondou do toho, kolik skutečně zdraví člověka stojí.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…