Projekt VZP za miliardu využívá 6 lékařů. Slovy šest

01.12.2010 9:23

Do projektu zdravotních knížek putovala z peněz Všeobecné zdravotní pojišťovny částka ve výši 1,15 miliard korun. Z celkem čtrnácti tisíc ambulantních lékařů jich elektronickou kartu pacienta využívá celkem šest. Zbytek si nepořídil licenci a zdravotní knížky tak postrádají smysl.

Projekt VZP za miliardu využívá 6 lékařů. Slovy šest

Výhodou elektronické zdravotní knížky je, že lékař z ní může získat informace o pacientově předchozích vyšetřeních či zdravotním stavu. Může ho tak ušetřit například opakovaného podstupování téhož vyšetření. Pojišťovna by tak mohla ušetřit peníze. To by ale nejprve museli lékaři systém využívat.

Ze 14 000 lékařů má licenci na zapisování 1 500, na čtení 6

Podle informací MF Dnes má licenci na zapisování dat do zdravotních knížek u firmy CompuGroup okolo 1 500 lékařů, na čtení pouhých šest. "Deset procent doktorů může informace posílat, ale nikdo je nečte," říká jednatel firmy CompuGroup Vladimír Junger. Firma poskytuje software pro ambulantní lékaře, který i tak podle Jungera využívá pouze 60 procent ze všech ambulantních lékařů pracujících s počítačem.

Skalick: Ta čísla mi vyrazila dech

Člen správní rady VZP a poslanec TOP 09 Jiří Skalický je údaji šokován. „Také jsem ta čísla viděl a vyrazila mi dech," říká pro MF Dnes. Skalický nyní po všeobecné pojišťovně žádá, aby mu poskytla údaje o tom, kolik už projekt zdravotních knížek stál peněz a jaký zatím přinesl užitek do zdravotnictví.

„Vynaložené náklady neodpovídají tomu, jak je systém využíván. Buď to začnou používat a je věcí managementu VZP nebo IZIP, aby to rozpohybovaly, nebo se to stopne, protože to nemá smysl," uvedl poslanec.

Zdravotní knížky jsou na nic

Podle firmy IZIP má elektronickou kartu již 2,3 milionu pacientů. Jenže do většiny z nich lékaři nic nezapisují. Pokud nebudou obsahovat informace o prodělaných vyšetřeních, předepsaných lécích ani předchozích diagnózách konkrétního klienta VZP, je taková zdravotní knížka zbytečná. A peníze pojišťovna stejně neušetří.

Dále:

Elektronické zdravotní knížky stály miliony. Přesto nefungují

VZP vysází stamiliony. Za podíl na elektronických knížkách

Pojišťovny varují: Při pořizování elektronické karty buďte opatrní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…