Strašná data o Praze: 300 tisíc neočkovaných, 11krát vyšší pravděpodobnost úmrtí, agrese vůči hygieně

19.11.2021 14:26

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a zpřísňujícím se opatřením svolal na dnešní ráno primátor Zdeněk Hřib jednání Krizového štábu Prahy. Ten projednal aktuální opatření i v souvislosti s blížícím se adventem a zabýval se kapacitou očkovacích a testovacích míst. Účastníci jednání se též seznámili s pokračováním pražské kampaně na podporu očkování.

Strašná data o Praze: 300 tisíc neočkovaných, 11krát vyšší pravděpodobnost úmrtí, agrese vůči hygieně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifumkční hale O2 universum

Ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová na začátku jednání seznámila účastníky se současnou epidemickou situací v hlavním městě a s vytížeností pražské hygienické stanice. Ta k 17. listopadu evidovala 805,9 covid pozitivních případů za týden na 100 000 obyvatel a 1.376,9 nových případů za 14 dní na 100 000 obyvatel.

Pražští hygienici se stále dovolají jen asi 60 procent trasovaných, z nichž polovina reaguje agresivně.

„V Praze je asi 300 tisíc neočkovaných nad 18 let, kteří neprodělali covid. Asi třetina Pražanů tak má 10krát vyšší pravděpodobnost hospitalizace a 11krát vyšší pravděpodobnost úmrtí při nákaze. Rád bych proto opětovně vyzval Pražany k registraci k očkování, aby nemuseli čekat ve frontách a co nejvíce zmenšili riziko nákazy. Kapacita očkovacích míst v Praze je více než dostačující, navíc očkují i praktici a mobilní týmy. Věřím, že k vyšší proočkovanosti přispěje i pokračování naší kampaně. Vše potřebné lidé najdou na webu ockovani.praha.eu,“ řekl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Sousední Rakousko v reakci na rekordní počty nově nakažených lidí koronavirem zavede od pondělí plošnou uzávěru, potrvá minimálně 10 dní, oznámil kancléř Alexander Schallenberg. Od pondělí se v celém Rakousku zavřou pohostinství, kultura a pořádání akcí, stejně jako obchody s některými výjimkami. Školy zůstávají otevřené, pro studenty dál platí povinné nošení roušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…