Vláda začala rozhazovat. VZP prý dostane miliardy

11.06.2013 7:38

Vláda se po třech letech škrtání chystá začít rozdávat. Podle Hospodářských novin se však nebude jednat pouze o miliardové investice do průmyslu, školství nebo dopravy, které na „podporu růstu“ premiér Nečas slíbil již dříve. V tichosti se chystá například finanční injekce pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

Vláda začala rozhazovat. VZP prý dostane miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další tiskoná konference ministerstva zdravotnictví k metylové kauze. Dosud na otravu zemřelo 27 lidí

„Je to rozpracované,“ přiznal náměstek ministra financí Jan Gregor. Právě on přitom doposud jakékoliv navyšování zdravotnického rozpočtu odmítal. Pomoc by měla mít podobu odkoupení pohledávek VZP za jejími dlužníky. Takto stát pojišťovně pomáhal již v minulosti.

Důvodem je fakt, že příjmy pojišťovny jsou přes odvody z platů občanů de facto závislé na kondici ekonomiky, která rozhodně není dobrá. Jen letos se ztráta zdravotních pojišťoven odhaduje na osm miliard. A pokud se peníze nenajdou, pocítí to lékaři, kteří budou muset déle čekat na peníze, i pacienti, kterým se zase prodlouží čekací doby na operace.

„Nedostatek zdrojů už zkrátka nepůjde vstřebat bez následků. Omezí se buď dostupnost péče nebo její rozvoj, a obojí je dost těžké politické rozhodnutí,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Právě on přitom doposud razil názor, že úplně postačí, když se přestane plýtvat a když si všichni zvyknou, že „v krizi se prostě neroste“.

Ekonomická situace zdravotnictví je neobyčejně napjatá. Vyšší DPH vytáhlo z účtů zdravotnických organizací šest miliard za vyšší ceny léků a materiálu, rušení nemocnic zastavily protesty veřejnosti, změny v řízení pojišťoven zase nevole politiků. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ještě nedávno varoval, že potřebné peníze bude třeba ve formě vyšších poplatků vytáhnout z pacientů, nyní však jeho úředníci varují, že takové řešení by způsobilo velmi neklidnou situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…