Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

06.05.2024 13:05 | Tisková zpráva

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně majetkem města.

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

"Lávku jsme od hlavního města Prahy dostali bezúplatně. My jsme lávku museli odvézt hned, když se v Praze bourala, majetkové vyrovnání jsme řešili souběžně, ale chvilku to trvalo. Ve hře byla i varianta, že nás bude lávka stát cenu železa, nicméně Praha se nakonec rozhodla nám ji darovat, z čehož mám velkou radost a moc za to děkuji," uvedl první náměstek primátora Raduan Nwelati.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 26210 lidí

Renovace a rekonstrukce lávky, která je zatím složená na deponii v Bezděčíně, už je objednaná, čekalo se pouze na příznivé počasí, které práce na konstrukci umožní.

Lávka, která téměř sto let překlenovala pražský Smíchov, musela být v říjnu minulého roku demontována, část této technické památky se přesunula do Mladé Boleslavi. Město ji chce ji využít k přemostění Jizery v místě, kde kdysi stával most do dnes již neexistujícího lihovaru. V řece po něm zbyly pilíře, které má Mladá Boleslav v plánu pro lávku využít, jeden z pilířů už městu patří, situace se však lehce zkomplikovala vlastnickými právy u druhého. Zastupitelé schválili koupi pozemku pod druhým z pilířů od SŽDC, majitel vlastního pilíře je však neznámý, proto se nyní řeší způsob, jak majitele určit a pilíř od něj získat.

"Na zastupitelstvu jsme rovněž zahájili potřebnou změnu územního plánu v této lokalitě tak, aby zde mohla na lávku navázat cyklostezka. Počítám, že změna by mohla být realizována do šesti až osmi měsíců," dodal Raduan Nwelati. Primátor Jiří Bouška pak doplnil, že lávka a cyklostezka jsou součástí kompexního řešení celého prostoru od mostu do Čejetic až po nádraží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…