„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

10.05.2024 8:05

„Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ napsal ukrajinský gubernátor Doněcké oblasti, který popsal, jak se Rusové mohou dostat do srdce Ukrajiny. Jedna věc by prý ale úplně mohla vychýlit kyvadlo války ve prospěch Ukrajinců. Speciální poděkování vyslovil předsedkyni Evropského parlamentu Robertě Metsolaové. Britské ministerstvo obrany popsalo, jak Rusové zesílili své útoky proti Ukrajině.

„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Rusové udeří na srdce Ukrajiny, pokud dobijí Časiv Jar, varoval gubernátor Doněcké oblasti Vadym Filaškin v rozhovoru pro televizi Sky News.

Na otázku, jaké nebezpečí hrozí Ukrajině a světu, pokud by se celý Donbas dostal pod ruskou kontrolu, Filaškin odvětil, že „nepřítel půjde dál. Pokud se to, nedej bože, stane, nepřítel postoupí dále do centrálního území naší země“.

Ale jedním dechem dodal, že Ukrajinci udělají vše – všechno možné i nemožné, aby se to Rusům nepodařilo. Prohlásil, že ukrajinská armáda udělá vše pro to, aby se vrátila k hranicím své země v roce 1991.

Gubernátor uvedl, že jen v jeho regionu bylo zabito asi 2 500 civilistů a téměř 5 000 zraněno od doby, kdy Rusko v únoru 2022 zahájilo svou totální invazi. „Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ dodal.

Velitel jednotky ozbrojených sil Ukrajiny, který vystupuje pod volacím znakem Steve, popsal situaci v Časiv Jaru jako „brutální“. „Je to velmi brutální. Ano. Tak brutální, jak si dokážete představit. A ještě víc.“

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 28140 lidí
Podle serveru televize Sky News mluvil téměř plynulou angličtinou s americkým přízvukem a řekl, že Ukrajina potřebuje od svých západních partnerů mnohem více přesných zbraní. „To by změnilo válku, úplně, protože víme, kde (Rusové) jsou. Přesně tak. Potřebujeme jen zbraň, abychom je zničili. To je ono,“ dodal.

Ministerstvo obrany Spojeného království (MO) oznámilo, že míra ruských útoků se mezi březnem a dubnem 2024 zvýšila o 17 procent a že více než 75 procent hlášených pozemních útoků se odehrálo ve směrech Časiv Jar, Avdijivka a Marinka. Ministerstvo obrany Spojeného království poznamenalo, že počet ruských útoků u Časiv Jaru se mezi březnem a dubnem zvýšil o 200 procent. Na britské informace odkázal washingtonský Institut pro studium války (ISW).  

Rychlost ruského postupu je prý dána i tím, že půda na východě Ukrajiny pořádně vyschla a již bylo možné přejít k vojenským operacím.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského armáda obránců napadené země ví, na co se ruští agresoři připravují. Sběr informací je podle Zelenského zcela zásadní. „Zvláštní poděkování si za boj v těchto dnech zaslouží jednotka Kraken obranného zpravodajství Ukrajiny. Jsem vám vděčný, kluci!“ uvedl Zelenskyj.

Poklonu složil i předsedkyni Evropského parlamentu Robertě Metsolaové.

„Je velmi symbolické, že dnes, na Den Evropy, byl náš rozhovor s novináři přerušen leteckým poplachem. Právě tím chtějí ruští nacisté nahradit život nejen na Ukrajině, ale v celé naší Evropě, kamkoli jejich teroristické útoky dosáhnou. Nezastraší, ani nezlomí Ukrajinu, ani nezlomí všechny, kteří nám statečně a odhodlaně pomáhají bránit život. Paní předsedkyně Evropského parlamentu je přesně ten typ vůdce, který je s námi od prvních dnů této války a vždy nás podporovala, jak jsme potřebovali. Dnes jsme s Robertou diskutovali o tom, jaké další politické a obranné kroky jsou potřeba, abychom zajistili, že skutečně odoláme všem útokům a zmaříme ofenzivní a destabilizační plány Ruska,“ uvedl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli začnou chytat Ukrajince po Evropě a vracet je násilím na frontu, tak válka skončí na to tata., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 10.05.2024 13:01:07
Až těm nebožákům dají do rukou zbraně, tak je obrátí proti těm, kteří je nutí zemřít.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …