„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

26.04.2024 16:34 | Monitoring

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (CPAC), kde je hlavním řečníkem premiér Viktor Orbán. Bývalý americký prezident Donald Trump skrze video přítomným vzkázal, že se těší, až bude jako opětovně zvolený prezident s Orbánem znovu úspěšně spolupracovat v „epickém boji za osvobození našich národů od zlovolných sil, které je chtějí zničit, vzít nám naši kulturu, naši suverenitu a náš způsob života“.

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci
Foto: FOX News
Popisek: Donald Trump v televizi FOX

Ve dnech 25. až 26. dubna se v Budapešti již potřetí koná maďarská edice každoroční konference CPAC, kterou od 70. let v USA pořádá krajně pravicové křídlo Republikánské strany. Hlavním řečníkem maďarské konference CPAC byl zatím pokaždé premiér Viktor Orbán.

Ten na úvod konference prohlásil, že nadcházející volby do Evropského parlamentu a americké prezidentské volby jsou pro pravicové síly šancí porazit „progresivního ducha světa“ a šancí nastolit „éru suverenity“ po vzoru Maďarska, které označil za „konzervativní ostrov“.

„Tyto volby se shodují s velkými změnami ve světových politických a geopolitických trendech. Řád světa se mění a my musíme uprostřed těchto změn vést naši věc k vítězství. Progresivní liberálové cítí nebezpečí. Nahradit tuto éru znamená nahradit je,“ uvedl maďarský premiér.  

Orbán podle informací agentury AP v rámci své řeči také uvedl, že konzervativci na celém Západě, včetně jeho samotného nebo Donalda Trumpa, jsou napadáni hegemonickým liberálním řádem. Orbán následně vybídl Trumpa, aby v probíhajícím trestním procesu hájil „svou vlastní pravdu“.

Bývalý americký prezident je totiž aktuálně uprostřed soudního procesu ohledně údajných plateb americké pornoherečce v rámci prezidentské kampaně v roce 2016. Je to jeden z několika soudních procesů, kterým aktuálně Trump čelí.  

Trump si přesto našel čas a stejně jako v minulých dvou letech skrze videoposelství pozdravil účastníky CPAC v Maďarsku. Ve videu, které bylo kratší než loni a trvalo jen minutu a půl, bývalý prezident Spojených států hovořil o „epickém boji za osvobození našich národů od zlovolných sil, které je chtějí zničit, vzít nám naši kulturu, naši suverenitu a náš způsob života“.

Trump také uvedl, že je hrdý na to, že jako prezident spolupracoval s Viktorem Orbánem, kterého považuje za skvělého člověka. Bývalý prezident uvedl, že on i maďarský premiér úspěšně řešili nelegální přistěhovalectví, vytvářeli pracovní místa a bránili tradice svých národů.

„Těším se na to, že budu opět úzce spolupracovat s premiérem Orbánem, až složím přísahu jako 47. prezident Spojených států,“ prohlásil optimisticky prezidentský kandidát Republikánské strany.

„Dokud budeme věrni svým zásadám a neohroženě hájit své hodnoty, my konzervativci vyhrajeme bitvu o záchranu naší civilizace před komunisty, marxisty a fašisty,“ uzavřel svůj projev Trump podle informací serveru Telex.hu.

Tato slova korespondují s tím, co prohlašoval Trump v minulých videoposelstvích. Loni Trump hovořil o historickém boji proti globalistům a komunistům a předloni prohlásil, že Viktor Orbán je „skvělý vůdce a opravdový gentleman“ a že nejvážnějším problémem, kterému dnešní svět čelí, je socialismus a komunismus.

Po Trumpově videoposelství vystoupil například bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki nebo bývalý republikánský kandidát na prezidenta Rick Santorum. Morawiecki přirovnal Evropskou unii k upadajícímu Římu a hovořil o důležitosti výdajů na obranu a sociální zabezpečení. Santorum hovořil o významu náboženství a konzervativních hodnot a vyzval konzervativce, aby „udělali něco, co levice nikdy neudělá: měli děti“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…