Jaderné zbraně a Evropa jako velmoc. Macron perlil

28.04.2024 20:45

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona by měla Evropa začít jednat o své obraně za pomoci jaderných zbraní. „Položme vše na stůl a uvidíme, co nás skutečně věrohodně ochrání,“ řekl Macron s tím, že bychom při sestavování evropské obranné strategie jaderné zbraně neměli opomenout. Francie je dle něj „připravena více přispět k obraně Evropy“.

Jaderné zbraně a Evropa jako velmoc. Macron perlil
Foto: FCB
Popisek: Emmanuel Macron

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 27146 lidí
Že je Macron připraven „otevřít debatu“ o evropské jaderné obraně si povšiml po sobotním rozhovoru francouzského prezidenta server Euractiv.com. Ve své řeči Macron podle agentury AFP a Euractivu opět – stejně jako v řadě předchozích projevů v nedávné době – zdůrazňoval potřebu evropské obranné strategie a jaderné zbraně zmínil jako jednu z možností.

„Jsem připraven zahájit tuto debatu, která musí zahrnovat protiraketovou obranu, zbraně dlouhého doletu a jaderné zbraně pro ty, kteří je mají nebo kteří hostí americkou jadernou výzbroj,“ řekl francouzský prezident v rozhovoru pro regionální tiskovou skupinu EBRA. „Položme vše na stůl a uvidíme, co nás skutečně věrohodně ochrání,“ dodal Macron během své návštěvy Štrasburku.

Francie, která jako jediná země v Evropské unii vlastní jaderné zbraně, si dle něj „zachová svou specifičnost, ale je připravena více přispět k obraně Evropy“.

Francouzský prezident o naléhavé nutnosti posílení obrany kontinentu hovořil už ve čtvrtečním projevu před studenty pařížské Sorbonnské univerzity, přičemž varoval, že Evropa čelí existenční hrozbě ze strany ruské agrese a zdůraznil také nutnost provést zásadní obchodní a hospodářské reformy, aby nadále mohla konkurovat Číně a USA.

Macron podle agentury AP v téměř dvouhodinovém projevu řekl, že kontinent je rozdělený a „příliš pomalý a málo ambiciózní“ v době, kdy se „27členná Evropská unie musí stát velmocí“, bránit své vlastní hranice a mluvit jedním hlasem, pokud chce přežít a prosperovat. „Naše dnešní Evropa je smrtelná,“ upozornil s tím, že se právě dnes „Evropa nachází mezi válkou a mírem“.

Agentura Reuters si všímá, že Macron apeluje taktéž k rychlejšímu zbrojení. „Musíme vyrábět více, musíme vyrábět rychleji a musíme vyrábět jako Evropané,“ prohlásil.

Projev francouzského lídra následně ocenil německý kancléř Olaf Scholz, jenž pronesl, že „Francie a Německo chtějí, ať je Evropa silná“ a Macronův projev dle něj „obsahuje dobré nápady, jak toho můžeme dosáhnout“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Novotný končí v ODS. Ale nemlčí. „Je to akce Zahradila.“ A pak byl zase sprostý

20:45 Novotný končí v ODS. Ale nemlčí. „Je to akce Zahradila.“ A pak byl zase sprostý

Řeporyjský starosta Pavel Novotný skončí v ODS, shodlo se na tom předsednictvo strany, v úterý večer…