Richterová (Piráti): Důstojné a stabilní zaměstnávání pro znevýhodněné

29.03.2024 8:05 | Tisková zpráva

Piráti spolupracovali na návrhu zákona, který schválila vláda a který stanoví jasná pravidla pro zaměstnavatele sociálně znevýhodněných a zranitelných skupin zaměstnanců s cílem lepšího začlenění těchto osob na pracovní trh.

Richterová (Piráti): Důstojné a stabilní zaměstnávání pro znevýhodněné
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Olga Richterová na Primě CNN

Nová legislativa pomůže s důstojným a stabilním zaměstnáváním nejen osobám se zdravotním znevýhodněním, ale i například lidem v předdůchodovém věku, mladým dospělým, kteří opouští ústavní zařízení nebo lidem po výkonu trestu. Podobný zákon již v minulosti navrhovala pirátská místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, u předchozí vlády ale pochopení nenašla.

„Právní úprava sociálních podniků existuje ve většině zemí Evropské unie a v dalších státech vyspělého západního světa, v České republice podobný zákon dlouho chyběl. Snažila jsem se ho prosadit už v minulém volebním období, ale tehdejší vláda o tom nechtěla slyšet. Sektor sociálního podnikání se přitom u nás přirozeně rozvíjí a zájem o zakládání sociálních podniků vzrůstá. V praxi nám ale chyběla jednotná definice a jasná právní regulace,“ okomentovala jednání vlády místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 42102 lidí

Návrh zákona konkrétně stanovuje podmínky, za kterých má zaměstnavatel právo na přiznání statusu integračního sociálního podniku a úpravu podmínek jeho činnosti. Vznikne registr sociálních podniků, který může významně posunout oblast odpovědného veřejného zadávání zakázek. Registr sociálních podniků také usnadní orientaci těch společností ze soukromého sektoru, které hledají v rámci ESG a společenské odpovědnosti vhodné partnery a dodavatele. Sociální podniky budou motivovány zaměstnávat určitý počet osob se specifickými potřebami z celkového počtu svých zaměstnanců a poskytovat těmto zaměstnancům podporu odpovídající jejich specifickým potřebám.

„Podniky hlásící se k principům sociálního podnikání dnes zaměstnávají převážně osoby se zdravotním hendikepem. Od nového zákona si slibuji zlepšení zaměstnatelnosti a zvýšení zaměstnanosti lidí také se sociálním hendikepem, včetně těch nejzranitelnějších skupin, které jinak hledají práci těžko. Tím můžeme zlepšit situaci také sociálně slabých rodin,“ vysvětlila Richterová.

V souvislosti s právní úpravou dojde také k novelizaci dalších pěti právních předpisů – zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti; zákona o zaměstnanosti; zákona o Úřadu práce České republiky; zákona o zadávání veřejných zakázek a zákona o sociálních službách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…